Matematik

Gange over kors

26. oktober 2012 af KattenKetty (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har denne ligning, som driller mig en del:

2/x+3 = 1/2x-1

Jeg tror nok man skal gange over kors, men jeg ved ikke helt, hvordan man gør.
Kan forstå, at man skal gange tæller med nævner? Forstår det dog alligevel ikke.
Nogle, der kan vise mig et eksempel?
- Ville værdsætte enhver hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2012 af YesMe (Slettet)

2·(2x - 1) = 1·(x+2)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kan også "vende bunden i vejret" på brøkerne.

Hvis a/b = c/d gælder der også b/a = d/c (forudsat at a, b, c, d alle er ≠ 0).

2/(x+3) = 1/(2x-1) er da ensbetydende med

(x+3)/2 = (2x-1)/1 = 2x - 1 , (forbehold: x+3 ≠ 0 og 2x-1 ≠ 0) .


Svar #3
26. oktober 2012 af KattenKetty (Slettet)

Yesme mener du ikke 2*(2x-1) = 1(x+3)?

Du har nemlig skrevet 2 i stedet for 3, det forvirrer mig lidt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Jo, der er en tastefejl i #1.


Svar #5
26. oktober 2012 af KattenKetty (Slettet)

Okay, så er jeg med.
Dog er der det, da jeg indtastede 2/x+3 = 1/2x-1 på Maple, gav den mig resultatet: 5/3

Da jeg lavede den i hånden, fik jeg den til 4/3 og kan ikke se, hvad jeg skulle have gjort forkert. 
Kan I hjælpe mig med det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Sørg for at bruge parenteser:

2/(x+3) = 1/(2x-1)

så det er klart, hvad der skal divideres med hvad.

Det er beregningen med Maple, der her er korrekt. Vi kan da umuligt vide, hvad du har gjort, da du regnede den i hånden.


Svar #7
26. oktober 2012 af KattenKetty (Slettet)

Mange tak, nu har jeg forstået det!


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ligningen starter med

2·(2x-1) = x+3

og det giver så den ligning, du har angivet.


Skriv et svar til: Gange over kors

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.