Matematik

Parallelogram

27. oktober 2012 af JensKN (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvilke formler skal jeg bruge for at beregne denne opgave?

I et parallelogram ABCD er givet punkterne

A(2;-2;3), B(3;5;4) og C (2; 2; 6)

a) bestem kordinaterne til punktet D

b) bestem vinklerne i parallelogrammet


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2012 af peter lind

OD = OC+CD = OC + BA Lav evt. en figur


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at AD = BC , så

OD = OA + AD = OA + BC

Beregn vinklen mellem vektorerne AD og AB . To af vinklerne i parallelogrammet er lig med denne vinkel. De to andre vinkler er hver lig med denne vinkels supplementvinkel.


Svar #3
27. oktober 2012 af JensKN (Slettet)

Så OD = puntet D


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

OD er stedvektoren til punktet D ; her er O koordinatsystemets begyndelsespunkt. Stedvektoren til at punkt har samme koordinatsæt som punktets koordinatsæt.


Svar #5
27. oktober 2012 af JensKN (Slettet)

Jeg skal først finde vektorne AB, DC, DA og CB? Derefter vinklerne og så punktet D?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Følger man #2, skal man beregne vektoren BC for at bestemme punktet D's koordinater. Følger man #1, skal man beregne vektoren BA .

For at beregne vinklerne, skal man beregne de to vektorer, der udspænder parallelogrammet, dvs AD og AB .


Svar #7
27. oktober 2012 af JensKN (Slettet)

Jeg har nu fundet vektoren BA og den er [-1,-7,-1] og AB som er [1,7,1].

Hvad er det næste?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. oktober 2012 af peter lind

se #1


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. oktober 2012 af gym99 (Slettet)

Så nu skal jeg finde stedvektoren OD?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. oktober 2012 af peter lind

ja


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. oktober 2012 af gym99 (Slettet)

Men hvordan finder jeg stedvektoren når jeg ikke har punktet D?

P = (x,y,z) og er det samme som vektor OD [x,y,x] 


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Udregn stedvektoren OD ved at følge forklaringen i #1 eller #2:

OD = OC + BA , eller

OD = OA + BC , for eksempel

OD = OC + BA

       = [2 ; 2 ; 6] + [-1 ; -7 ; -1]

       = ...


Svar #13
28. oktober 2012 af JensKN (Slettet)

Dvs. stedvektoren OD = [1 ; -5 ; 5]?


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja.


Svar #15
28. oktober 2012 af JensKN (Slettet)

Så D er punktet (1; -5; 5) ?

Og nu skal jeg så beregne vinklen AB og AC der udspænder parallogram og denne vinkel er den samme som CB og CD, hvorefter jeg så trækker de to vinkler fra 360 grader og får vinklen mellem BA og BC, samt vinkel DA og DC?


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

1) Ja, genlæs #4.

2) Vinkler: genlæs #2. I et parallelogram er vinklerne parvis lige store. Det ene sæt ens vinkler findes som vinklen mellem de to vektorer AD og AB. Det andet sæt ens vinkler er så supplementvinklen til første sæt vinkler.


Skriv et svar til: Parallelogram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.