Matematik

Bestem en ligning for tangenten til parablen

01. november 2012 af itbl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle. 

Håber en har lyst til at hjælpe mig med følgende opgave, da jeg er gået helt i stå. 

"Bestem en ligning for tangenten til parablen med lingningen y = (1/4)x^2 i punktet (2,1)" 

På forhånd tak. 

Ida


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2012 af mathon

     kender du ikke
     den almindelige tangentligning i (xo,f(xo))

                                                    y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)  ?


Svar #2
01. november 2012 af itbl (Slettet)

y −f (x0) =f '(x0)(x −x0)  ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2012 af mathon

  
              ...hvad mangler du oplysning om, for at kunne bruge den?


Svar #4
01. november 2012 af itbl (Slettet)

Jo - men er det så 'bare' at indsætte (2,1) og y i ligningen?? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. november 2012 af PeterValberg

f(x) = 0,25x2

f'(x) = (0,25x2)' = 2·0,25·x2-1 = 0,5x

f'(2) = 0,5·2 = 1

Ligning for tangenten i punktet (2,1):

y = f'(x0)(x - x0) = f'(2)(x - 2) = 1·(x - 2) = x -2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2012 af mathon

 

     du mangler
                             f '(2) 

     som du beregner først - før "indsættelsen"


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. november 2012 af hbhans (Slettet)

Tangenthældningen fås ved differentiation: y' =(1/4)*2*x2-1 =(1/2)x

Tangentens ligning i punktet (2,1): y-1 = (1/2)*(x-2) eller: y = x/2


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2012 af Snick (Slettet)

Du har tangent ligningen

y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)

Du ved tangenten skærer i punktet (2,1)

Dvs du skal finde disse værdier

f(2)

samt

f '(2)

Du har allerede givet f(2) = 1

Du mangler altså bare at differentiere funktionen f(x) for at finde f '(x)

Når du har gjort det kan du beregne f '(2)

Afslut med at indsætte dine værdier i tangentens ligning, der i dit tilfælde ser sådan her ud

y = f '(2)·(x-2) + f(2)


Skriv et svar til: Bestem en ligning for tangenten til parablen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.