Matematik

Differentialregning

01. november 2012 af charlie1111 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer alle :) 

Jeg sidder med følgende opgave og jeg aner ikke hvordan jeg skal begynde eller løse den. Det eneste jeg ved er at jeg skal differentiere noget og sætte lig med 0.
 

en tilskuer til en fodboldkamp vil inden kampen finde den plads på langsiden hvorfra synsvinklen v over målet er størst.


Informationer:
Målets bredde : 7,32 meter 
Afstanden fra sidelinien til en målstolpe: 30,34 meter 

 

På forhånd mange tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Lav en tegning. Kald afstanden fra bagliniens skærings med langsiden for x og opstil en relation til beregning af v som funktion af x og de to længder opgivet i teksten.


Svar #2
01. november 2012 af charlie1111 (Slettet)

Mange tak for svar :)

 

men afstaneden fra bagliniens skærings med langsiden til hvad?

bagliniens skærings med langsiden er jo ikke en afstand i sig selv vel? 

 

På forhånd mange tak :) 


Svar #3
01. november 2012 af charlie1111 (Slettet)

mit bud ville være: 

f(x)=kvadr(x^2-37,66^2).........fordi 37.66 er afstanden fra yderste stolpe til langsiden 

 

ved ikke om det er rigtigt ? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vi antager, at de 30,34m er afstanden fra sidelinien til den nærmeste målstolpe, så kan vi kalde denne afstand for s. Kald målets bredde for b = 7,32m. Så har man en retvinklet trekant med kateterne s og x, og en anden retvinklet trekant med kateterne (s+b) og x. Fra pladsen x på langsiden ser man kateten under en vinkel w, der er bestemt ved

tan(w) = s/x ,

mens man ser hele kateten (s+b) under en vinkel w+v, der er bestemt ved

tan(w+v) = (s+b)/x

Det er således muligt at bestemme den søgte vinkel v udtrykt ved de to kendte størrelser s og b samt den ukendte størrelse x.


Svar #5
01. november 2012 af charlie1111 (Slettet)

Mange tak for svar :) 

Men er ikke helt med på hvordan jeg så kan udtrykke det som en funktion af x? .......måske sådan her:

f(x)=tan(w+v)

på forhånd mange tak 
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man kan benytte additionsformlerne for tan, hvorved

tan(w+v) = (tan(w) + tan(v)) / (1 - tan(w)·tan(v)) , dvs

(s+b)/x = (s/x + tan(v)) / (1 - (s/x)·tan(v))

Af denne ligning kan man isolere tan(v) udtrykt som funktion af x og så finde maksimum for tan(v) som funktion af x.


Svar #7
01. november 2012 af charlie1111 (Slettet)

arh....... mange tak for svar :)


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.