Kemi

Divalent syre

01. november 2012 af Marinwuhu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvorfor har en divalent syre to ækvivalenspunkter og hvordan kan den have et ækvivalenspunkt, der ikke har pH-værdien 7?

Jeg forstår det simpelthen ikke...


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. november 2012 af vejgeh (Slettet)

En divalent syre er en syre, der er i stand til at donere to protoner i stedet for én (som fx HCl gør). Et eksempel er svovlsyre, H2SO4. Ækvivalenspunkterne er dér hvor halvdelen af en af de to protoner afgives, og er bestemt af syrens struktur. Der er på ingen måde nogen regel om, at det ene skal være ved pH 7.

Hvilket argument har du for, at det ene ækvivalenspunkt skal være ved pH 7? :) Så kan det være vi bedre kan forklare hvordan det hænger sammen.


Svar #2
02. november 2012 af Marinwuhu (Slettet)

Skal ækvivalenspunktet ikke hest ligge ved pH 7? Det er vel der at der er lige meget syre/base. Ækvivalente mængder? Hvordan kan det være at pH i ækvivalenspunkterne er forskellig?


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. november 2012 af mathon

når den divalente syre H2B ved 2. ækvivalenspunkt
forefindes som
                            en opløsning af den dobbeltladede syrerestion B2-

                            har du en opløsning af en - oftest svag - base med en vis basestyrke
                hvor
                                       pOH = (1/2)·(pKb - log(cb))

                                       14 - pH = (1/2)·(14-pKs - log(cb))
                hvoraf
                                       pH = 7 + (1/2)·(pKs + log(b))

                altså med en pH-værdi afvigende fra værdien 7

                                      


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. november 2012 af mathon

tastfejl
            pH = 7 + (1/2)·(pKs + log(b))   --->   7 + (1/2)·(pKs + log(cb))


Skriv et svar til: Divalent syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.