Kemi

Elektroner

03. november 2012 af Lalaaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Sidder lige med en opgave jeg ikke forstår:

 

hvilken af disse elektronkonfigurationer er der flest valenselektroner?

a) [Kr]5s24d105p3

b) [Xe]6s24f145d106p2

c) [Ar]4s23d3

d) [Ne]3s23p4

 

Hvordan finder man ud af det?


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. november 2012 af mathon

a) [Kr] 5s2 4d10 5p3                                    36 + 2 + 10 + 3 = 51

b) [Xe] 6s2 4f14 5d10 6p2                           54 + 2 + 14 + 10 + 2 = 82
 
c) [Ar] 4s2 3d3                                               18 + 2 + 3 = 23

d) [Ne] 3s2 3p4
                                  10 + 2 + 4 = 16


Svar #2
03. november 2012 af Lalaaa (Slettet)

Tusind tak :)

Kan du så hjælpe mig med den sidste opgave jeg har problemer med?

4) Hvilken af disse elektronkonfigurationer er der flest valenselelektroner?
2p: ↑↑↑ 2p: ↑↓,↑ 2p: ↑↓,↑↓ 2p:↑↑↑, ↑ 2p: ↑↓, ↑↓, ↑
2s: ↑↓  2s: ↑↓ 2s: ↑ 2s: ↑↓ 2s: -


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. november 2012 af mathon

 

                     ...oplysningerne i #2 er ikke éntydige


Svar #4
03. november 2012 af Lalaaa (Slettet)

Hovsa, min fejl

 

4) Hvilken af disse elektronkonfigurationer repræsenterer grundtilstanden for nitrogenr?
2p: ↑↑↑      2p: ↑↓,↑        2p: ↑↓,↑↓           2p:↑↑↑, ↑         2p: ↑↓, ↑↓, ↑
2s: ↑↓        2s: ↑↓           2s: ↑                  2s: ↑↓              2s: -
a)              b)                 c)                       d)                    e)


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. november 2012 af mathon

 

                             d) er markeret forkert

                                 


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. november 2012 af mathon

se

 

Vedhæftet fil:muligheder.doc

Svar #7
03. november 2012 af Lalaaa (Slettet)

Tusind tak :)


Brugbart svar (2)

Svar #8
03. november 2012 af LuxT (Slettet)

Mathon dit svar til første opgave lister jo blot alle elektronerne op. Der spørges jo ind til valenselektronerne? I lærebogen står der at de elektroner der sidder i ikke-fyldte orbitaler kan deltage i kemiske reaktioner (og er altså valenselektroner).


Brugbart svar (2)

Svar #9
03. november 2012 af mathon

hvilket betyder, at

a) [Kr] 5s2 4d10 5p3                             3 valenselektroner                           
b) [Xe] 6s2 4f14 5d10 6p2                     2 valenselektroner                       
c) [Ar] 4s2 3d3                                      3 valenselektroner                                          
d) [Ne] 3s2 3p4
                                     4 valenselektroner                                           
                      

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. november 2012 af LuxT (Slettet)

Så er vi enige :) Men hvordan hænger det sammen med det periodiske system? Fx. [Ne] 3s2 3p4 som er elektronkonfigurationen for svovl. Ud fra det periodiske system ville man sige at svovl har 6 valenselektroner og ikke 4.


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

De to elektroner i 3s2 sidder i en afsluttet s-orbital. Kun de 4 elektroner 3p4  i den ikke-afsluttede orbital 3p regnes som valenselektroner.


Brugbart svar (1)

Svar #12
04. november 2012 af LuxT (Slettet)

Ja den teori kan jeg også læse mig frem til i bogen. Men hvorfor anses de to elektroner i 3s-orbitalen (for svovl) så også for at være valenselektroner? Det samme gør sig jo gældende for de grundstoffer der står i 2. hovedgruppe, fx Mg og Ca. Deres to elektroner i s-orbitalen anses jo for at være valenselektroner.


Brugbart svar (1)

Svar #13
04. november 2012 af LuxT (Slettet)

Jeg har fået læst mig frem til at valenselektronerne er de elektroner der besidder orbitalerne i højeste energiniveau (kvantetallet n). Så passer det også med at svovl har 6 valenselektroner. Og for grundstofferne i 2. hovedgruppe passer det også med at deres elektroner i s-orbitalen antager den højeste energi, og derfor skal disse elektroner tælles som valenselektroner (selvom de sidder i en sluttet orbital).


Brugbart svar (1)

Svar #14
04. november 2012 af mathon

  

                     ...der kan ske hybridisering


Brugbart svar (1)

Svar #15
04. november 2012 af LuxT (Slettet)

Ok.. Vi har dog ikke snakket hybridisering endnu i kemikurset. Kan du give en forklaring mathon? Vil meget gerne forstå det her..


Brugbart svar (1)

Svar #16
04. november 2012 af mathon

     sp-hybridisering                            

                                       at en s-elektron sammen med p-elektronerne "deltager i valensen"

 


Brugbart svar (1)

Svar #17
04. november 2012 af LuxT (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #18
04. november 2012 af LuxT (Slettet)

Nu har jeg læst stoffet igennem, og som jeg forstår ændrer hybridiseringen ikke på antallet af valenselektroner.

Fx. C som har elektronkonfigurationen 1s2 2s2 2p2. C har fire valenselektroner da de sidder i højeste energiniveau n = 2. Ved hybridisation dannes fire sp3 valensorbitaler, med en valenselektron i hver sp3 hybrid orbital. C har altså stadig fire valenselektroner. Så selvom det syner at de to elektroner sidder i sluttet 2s orbital gør hybridisationen at de to elektroner nu sidder i usluttet orbital (right?).

Kan i forklare hvorfor i mener at S har fire valenselektroner og ikke seks?


Brugbart svar (1)

Svar #19
04. november 2012 af mathon

                S har 3p4


Skriv et svar til: Elektroner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.