Matematik

En skål i et koordinatsystem

04. november 2012 af jensen7 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

 

Jeg sidder og tumler lidt med en opgave her. Opgaven omhandler omdrejningslegemet en skål, som drejes 360 grader om y-aksen. Funktionen er givet ved: 

f(x) = Ax2 +C

 

Der er så 3 krav der skal være opfyldt:

1) Skålen skal være 10 cm høj.

2) Bunden skal have en diameter på 6 cm.

3) Skålen skal have et rumfang på 1000 cm3

 

Spørgsmålet i opgaven er så hvordan man finder konstanterne A og C, så disse krav imødekommes. Kan i hjælpe mig her?

 

På forhånd tak!

 

(har vedlagt opgaven som pdf-fil)

Vedhæftet fil: Projektarbejde_08_Skål.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2012 af SuneChr

Det vil nok være lettest at sætte C = 0

Parablen får da forskriften

f(x) = Ax2

Bunden af skålen vil da bestemmes af punktet (3 ; 9A)

 


Svar #2
04. november 2012 af jensen7 (Slettet)

Er ikke lige helt med på din notation, NONSPECIFICATA?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2012 af SuneChr

# 1 fortsat

Højden af skålen svarer til y1 = 9A + 10  og dermed x1 udtrykt ved A i ligningen   Ax12 = 9A + 10

Rotationsgrænserne er da   3 ≤ x ≤ x1

Du må lave en tegning og indsætte værdierne.

Når stamfunktionen er fundet, indsættes x værdierne heri, og integralet er da lig med 1000 hvoraf A kan findes.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2012 af SuneChr

Man kunne også, som den vedhæftede skitse viser, lade skålens bund ligge på x-aksen. Derved fås en anden funktion og andre grænser for integrationen. Men resultaterne bliver ens. Det afgørende er, at A er den samme, da A bestemmer skålens omfang eller udstrækning.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2012 af SuneChr

En tredje, og efter min mening letteste løsning, er at lægge parablen ned og rotere omkring x-aksen. Derved fås en meget enkel stamfunktion. Men det lægger denne opgave her jo ikke op til. Du skal nok holde dig til den vedhæftede tegning af skålen i koordinatsystemet.

A er beregnet til at være   5π/(100 - 9π) eller ca. 0,2190


Svar #6
04. november 2012 af jensen7 (Slettet)

Er ikke helt med. Er højden 10 cm ikke lig y1?
Nogle andre der har andre forklaringer?

Skriv et svar til: En skål i et koordinatsystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.