Matematik

forklaring på ligning til tangent

04. november 2012 af Rilau (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle der ude. 

Jeg har fået en opgave som jeg bare ikke kan hitte ud af, så jeg håber der er nogen der kan hjælpe. :)

Bestem en ligning for den tangent til grafen for f (x) = x^1/2 , der
har hældningskoefficienten 2.

I må meget gerne gå helt ned på børnehave niveau og beskrive step by step hvad i gør.

tak på forhånd. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2012 af HTXnørden (Slettet)

Du kan differentiere den og sætte den lig med 2 :D.. Således finder du x-værdien for det punkt, hvor hældningen er 2... Efterfølgende kan du sætte x-værdien ind i funktionen f(x) for at finde punktet, hvor hældningen er 2 (jeg får punktet til (0,0625 ; 0,25)).

Nu mangler du kun at bestemme b-værdien:

y=ax+b

y=2x+b

Herefter indsættes punktet, hvorefter b-isoleres:

0,25 = 2·0,0625 + b

b = ...


Svar #2
04. november 2012 af Rilau (Slettet)

hvad mener du med at sætte den lig med 2? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2012 af Euroman28

altså du kender tangents ligning

  hvor 

så ved du dernæst at 

eneste du så skal regne ud er hvad er 

Det gøres ved at løse 

 

dernæst beregner du 

 

så kan du samle din tangent 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2012 af HTXnørden (Slettet)

Når du differentierer funktionen f(x), finder du funktionsforskriften for f'(x). Du skal bare sætte funktionen f'(x) lig med 2.

f'(x)=2


Svar #5
04. november 2012 af Rilau (Slettet)

Tak for hjælpen begge to det har lige redet min aften! :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2012 af YesMe (Slettet)

For at forstå opgaveformulering, er blot, at du finder først en røringspunkt x0, hvor tangentligning rører grafen i punkt (x0,f(x0)). Da du har fået oplyst, at kravet for hældningen skal være lig med 2, må det så være

f'(x) = 2.

Samtidig har du fået oplyst, at funktionen for grafen, der bliver rørt af tangentligning, hvor

f(x) = x1/2

hvis afledte funktion er f'(x) = (1/2)x-1/2

Til sammen, 

2 = (1/2)x0-1/2

mangler du nu at finde røringspunkt x0, så er kravet opfyldt. 

Dernæst bestemmer du så tangentligning, at

y - f(x0) = f'(x0)(x-x0)

y skal blot isoleres, så er opgaven hermed besvaret.


Svar #7
04. november 2012 af Rilau (Slettet)

Tak YesMe. :)


Skriv et svar til: forklaring på ligning til tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.