Matematik

grafens forløb

05. november 2012 af Geeek (Slettet)

jeg skal benytte differentialregning til at argumentere for grafens forløb

figuren viser grafen for funktionen:

f(x)=1/3x- x2

 

Vedhæftet fil: Billede uden titel.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2012 af mette48 (Slettet)

brug f'(x) til at vise at der er 2 løsninger og beskriv monotoniforholdene


Svar #2
05. november 2012 af Geeek (Slettet)

Hvordan skal jeg gøre det? er det bare at sætte f'(x)=0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man undersøger monotoniforholdene for en funktion f(x) ved at foretage en fortegnsundersøgelse for den afledede funktion f '(x) , og til denne undersøgelse starter man med at løse ligningen f '(x) = 0 .


Svar #4
05. november 2012 af Geeek (Slettet)

Jeg har skrevet følgende:

f'(x)=0⇔

x=0    ∨    x=2

Vi har nu fundet at der er to x-værdier x=0 og x=2 hvor f'(x) er nul.
x-aksen inddeles derfor i tre intervaller og vi finder fortegnet for f'(x) i hvert interval.
f'(1) ≈- 1 < 0
f'(2) ≈ 0 = 0
f'(3) ≈ 3 > 0
Vi ser derfor at f er voksende i intervallet ]0;3] og i intervallet [2;∞[ samt at f er aftagende i intervallet [3;2].
Viser også at f har et lokalt maksimum for x=0 hvor f(0)=0 samt at f har et lokalt minimum for x=2 hvor f(2)=-1,33

Er det iorden eller har jeg misforstået opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har fundet nulpunkterne for f '(x) korrekt, men du skal jo så undersøge fortegnet for f '(x) i hvert af de områder (intervaller), som x-aksen deles op i af nulpunkterne. Det har du ikke gjort. Nulpunkterne er x = 0 og x = 2. Man skal så vælge forskellige værdier for x , så man får dækket de tre intervaller, dvs

1) x < 0

2) 0 < x < 2

3) x > 2

Du har ikke dækket det første interval.

Lad være med at benytte symbolet ≈ som et lighedstegn. Tegnet ≈ benyttes til at angive en tilnærmet værdi.


Svar #6
05. november 2012 af Geeek (Slettet)

Jeg forstår bare ikke delen med at man selv skal vælge nogle værdier. Vil det så sige at jeg har dækket de andre to intervaller eller er det hele ukorekt? På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Kun dine værdier 1 og 3 ligger i et monotoniinterval. Det er klart, at f '(2) = 0 , men det giver jo ikke et fortegn i et af intervallerne.

Når man kender nulpunkterne, bestemmer man fortegnet mellem nulpunkterne ved at vælge en værdi for x i hvert mellemrum.


Svar #8
06. november 2012 af Geeek (Slettet)

Tusind tak. Har fundet ud af det nu:)


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. august 2014 af 123434 (Slettet)

x<2 er funktionen monotont aftagende.

x>2 er funktionen monotont voksende.

x<0 er funktionen monotont voksende.

x>0 er funktionen monotont aftagende.

Har arbejdet lidt med det.Det virker mærkeligt og forkert, jeg gør det da helt forkert.


Svar #10
31. august 2014 af Geeek (Slettet)

Nu er jeg godt nok blevet student og går på Uni, men tak for du gad bruge din tid :b


Skriv et svar til: grafens forløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.