Matematik

Differentialregning.

06. november 2012 af Apaas (Slettet)

Er der nogen der kan hjælpe med denne?
Vands bevægelse i en bestemt type jordlag kan beskrives ved en model

f(t) = 2,4 * √t

hvor f(t) er antal cm, vandet er trængt ind i jordlaget, og t er antal minutter efter, at vandet er ledt ned i jordlaget.

a) bestemt f'(t) 

b) Bestem den hastighed, hvormed vandet trænger frem i jordlaget efter 4 minutter

Hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2012 af peter lind

a) Brug √t = t½

b) beregn f'(4)


Svar #2
06. november 2012 af Apaas (Slettet)

@ peter

 

a)  Den må du uddybe. Synes ikke jeg kan finde det i min bog

 

b) Så svaret for hastigheden på vandet er lig hældningen på grafen i punkt (4,f(4))??


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2012 af christinacomaco (Slettet)

a)

f(t) = 2,4 * √t kan omskrives til f(t)=2,4 * t0,5   , da √t er det samme som t0,5

Du omskriver ligningen for at gøre det nemmere at se hvordan den skal differentieres.

 

 

b) ja: Du får at vide at t = antal minutter efter, at vandet er ledt ned i jordlaget.Da det her er 4 minutter skal du bruge hældningen på grafen der hvor t=4


Svar #4
06. november 2012 af Apaas (Slettet)

@ christina

så vi kan differentiere de to led -  f(t)=2,4 og f(t)=t0,5

 

f`(t) = 0 + 0,5*t0,5-1 = 0,5t -0,5 eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

De 2,4 er en konstant, der ganges med funktionen t1/2 . Benyt reglen for, hvordan man differentierer en funktion ganget med en konstant:

(a · f(t))' = a · f '(t)


Svar #6
06. november 2012 af Apaas (Slettet)

ehm... er lidt lost, selvom jeg har fundet det i bogen. 

er det så? f´(x) =  2,4 * 0,5*t0,5-1= 1,2t-0,5


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er korrekt.


Svar #8
06. november 2012 af Apaas (Slettet)

tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. marts 2013 af mcbuen (Slettet)

Er f ´(4)=2,4*4*t^4-1=9,6t^3?


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. marts 2013 af peter lind

f'(4) = 1,2*4


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej. f '(4) er et tal. Det er ikke et udtryk, hvori t indgår. Man indsætter t = 4 i forskriften for f '(t). Se #6, hvor "x" skal erstattes med "t" .


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. marts 2013 af mcbuen (Slettet)

Ok tusind tak, så man indsætter  4 på t plads ok. Ja så virker det jo egentligt mere indlysende.

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. marts 2013 af mcbuen (Slettet)

Eller rettere t er en konstant, hvor \sqrt{}t=t1/2  . og t=4 her er 4 vores forskrift eller et tal til funktionen og x er vores enhed. Og så bliver x erstatet med t som er =4 og f(t) som er funktionen til t er =0,5. Og fremskrivningsfaktoren a=1,2. Så det bliver f´(4)=1,2*4-1/2. Er det sådan.


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. marts 2013 af mcbuen (Slettet)

Hvoraf x også indikere vores lodrette-linje i grafen.


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13, #14

Det er noget totalt uforståeligt vrøvl.

t er den variable. Funktionen er f(t) = 2,4·√t , t > 0 , med den afledede f '(t) = 1,2 / √t . Man beregner f '(4) ved at indsætte t = 4 i forskriften for f '(t) .

f '(4) = 1,2 / √4 = 1,2 / 2 = 0,6 .

At der forekom et "x" i #6 skyldtes en tastefejl fra den besvarers side, og derfor bemærkede jeg i #11, at "x" skulle erstattes med "t" i udtrykket i #6. Der indgår ikke noget x i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. marts 2013 af mcbuen (Slettet)

Ok så t er en variabel og funktinen for f(t)=2,4* √t, t må være >0 og den afledede f´(t) =1,2/√t Så tager man for at finde f´(4)= 1,2 fra den afledede f´(t) og indsætter 4 på t´s plads så der står √4 og det ganger man så op med hinanden og da √t=t1/2 så sætter man -0,5 ind på t1/2 plads. så der står f`(4)=1,2*4^-1/2 som igen kan omregnes til at 1,2/√4=1,2/2=0,6. Jeg vil bare lige sikre mig at sætte mig ind i forklaringen, for jeg har sat mig godt ind i alt det øvrige matematik jeg kommer igennem, og det ved jeg godt hvordan man forklare, og regner med, og for så vidt ved jeg også godt hvordan man regner med det, jeg vil bare lige sætte mig lidt mere ind i hvordan man forklare det. Og måske er det også lidt kringlet men sagen er den at man bruger det man ved fra den afledede f´(t) og sætter 4 ind i formlen for at finde f(4).

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det burde vel være klart, at man bruger forskriften for f '(t) , når skal beregne konkrete funktionsværdier for denne funktion.

Man finder ikke f(4) ved at indsætte i forskriften for f '(t); man finder f '(4) på denne måde.

Det er meget lidt forståeligt, hvad du skriver.


Brugbart svar (0)

Svar #18
18. marts 2013 af mcbuen (Slettet)

Ja ok ja det er for så vidt klart nok. Tusind tak for hjælpen, og jeg forstår det for så vidt godt, men vil bare lige forstå nogle ekstra konkrete ting.                                


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. marts 2013 af mcbuen (Slettet)

Altså jeg vil bare sætte mig ind i nogle flere faktorer. 


Brugbart svar (0)

Svar #20
19. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Du ville sætte dig ind i nogle flere faktorer??


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.