Kemi

Opløselighedsprodukter.. HJÆLP!!

08. november 2012 af NinaHn (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har brug for hjælp til det her da det med at regne opløselighedsprodukter og lignende ikke er min stærkeste side :(

opløselighedsproduktet for nikkelhydroxid i vand er Ksp = 1,40*10^-14 ved 25 grader

 

Beregn opløselighedsproduktet af nikkelhydroxid i angivet i [g/L]

 

Hvad er opløselighed af nikkelhydroxid i en 0,100 M vandig opløsning af NiSO4 angivet i g/L


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. november 2012 af mathon

korrektion
vandopløselighedsproduktet for nikkelhydroxid Ni(OH)2 ved 25ºC Ksp = 5,47·10-16 M3

n år den molære opløslighed af Ni(OH)2 kaldes s
haves

                                             Ni(OH)2 (s)   <--->   Ni2+ (aq)   +   2 OH- (aq)
molariteter                                                             s                      2s

                     opløselighedsproduktet
                                                                         [
Ni2+ (aq)] • [OH- (aq)]  =  5,47·10-16 M3

                                                                         s • (2s)25,47·10-16 M3

                                                                         4s3 = (5,47·10-16 M3)

                                                                          s = ((5,47·10-16 M3)/4)1/3

                                                                          s = 5,152·10-6 M
 

M(NiO2H2) = sum({1,2,2}*{58.693,15.999,1.008}) g/mol = 92,707 g/mol

opløseligheden af Ni(OH)2 i g pr L = (5,152·10-6 mol/L) • (92,707 g/mol) = 4,7763·10-4 g/L
                                              

 

   


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. november 2012 af mathon

rettelse af tastfejl i
#1's linje 8

[Ni2+ (aq)] • [OH- (aq)]  =  5,47·10-16 M3     skal være     [Ni2+ (aq)] • [OH- (aq)]2  =  5,47·10-16 M3

 

............................................................................................................
 

i en 0,100 M vandig opløsning af NiSO4
er
                                         [Ni2+ (aq)] = 0,100 M

hvis der ses bort fra den infinitesimale tilførsel af Ni2+ ved tilsætning af Ni(OH)2 (aq) og fra den
minimale volumenforøgelse
haves

                                     
                       [Ni2+ (aq)] • [OH- (aq)]2  =  5,47·10-16 M3

                       (0,100 M) • [OH- (aq)]2 = 5,47·10-16 M3

                       [OH- (aq)]2 = (5,47·10-16 M3) / (0,100 M) = 5,47·10-15 M2

                       [OH- (aq)] = (5,47·10-15 M2)1/2 = 7,40·10-8 M

som ækvivalerer

                       [Ni(OH)2 (aq)] = (1/2)•(7,40·10-8 M) = 3,70·10-8 mol/L
ækvivalerende
   
                       m/V = (3,70·10-8 mol/L) • (92,707 g/mol) = 3,43•10-6 g/L

                      

opløseligheden af Ni(OH)2 i en 0,100 M vandig opløsning af NiSO4 er 3,43•10-6 g/L

 

 


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukter.. HJÆLP!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.