Kemi

pKa og bjerrum diagram! Har virkelig brug for hjælp!

08. november 2012 af christian0710 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, der er noget der slet ikke giver mening for mig og vil meget gerne have hjælp til at forstå det! 

Hvis pKa =-log(Ka) og Ka fortæller os om forholdet mellem en syre og dens korresponderende base ved ligevægt, hvordan kan det så være ifølge et bjerrum diagram at når 50% af en syre er omdannet til baseform så er pH= pKa 

Ka værdier (og derfor også pKa)  intet siger om at halvdelen af syren er omdannet ved ligevægt. Så hvad er logikken bag denne sammenhæng med at når halvdelen af syren er omdannet så er pKa = pH? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. november 2012 af vejgeh (Slettet)

Ved du hvordan man nøjagtigt definerer pKa?


Brugbart svar (2)

Svar #2
08. november 2012 af mathon

titreringen af en monovalent svag syre med en monovalent stærk base
giver
                     ns = nb = Vo·cb            når Vo er titratorvolumen (tilsat basevolumen ved ækvivalenspunktet)

                                                              HB (aq)   +   OH- (aq)   <--->   B- (aq)   +   H2O (l)
ligevægtsstofmængder                         ns-V·cb                                 V·cb                



                                  pH = pKs + log(nb / ns)

                                  pH = pKs + log(V·cb / (ns-V·cb))

                                  pH = pKs + log(V·cb / (ns-V·cb))

                                  pH = pKs + log(V·cb / (Vo·cb -V·cb))

                                  pH = pKs + log(V·cb / ((Vo - V)·cb))

 

                                  pH = pKs + log(V / (Vo - V))

specifikt for

                       V = (1/2)Vo

                                  pH = pKs + log((1/2)Vo / (Vo - (1/2)Vo))

                                  pH = pKs + log((1/2)Vo / (1/2)Vo)

                                  pH = pKs + log(1)

                                  pH = pKs + 0
 

                                  pH = pKs                        

 

                                    


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. november 2012 af mathon

omskrevet til Bjerrum-notation

                                                                HB (aq)   +   OH- (aq)   <--->   B- (aq)   +   H2O (l)
ligevægtsmolariteter                                 x
·cs                                    (1-x)·cs       

    x = 1 - V/Vo

                                                                          pH = pKs + log((1-x)/x)

specifikt
når

    x = 1 - (1/2)Vo / Vo = (1/2)                

                                                                          pH = pKs + log((1-(1/2)) / (1/2))        

                                                                          pH = pKs + log(1)

                                                                          pH = pKs


Brugbart svar (2)

Svar #4
10. november 2012 af mathon

anvendt i praksis kan pH let måles
og dermed x beregnes, således at
man ved en given pH-værdi, kan få
overblik over den procentiske for-
deling mellem syre og  korresponderende
base


baseret på udtrykket

                                                              1
                                                x =   -------------
                                                       1+10pH-pKs

se
 


Svar #5
10. november 2012 af christian0710 (Slettet)

Hold dad op, du har da virkelig styr på det! Lige et enkelt spørgsmmål hvad er det nu ns-V·cb står for? er det Formel - slut koncentration? 

 

Tak for alt din hjælp! 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. november 2012 af mathon

 

                           ns - V·cb  er den resterende syrestofmængde efter tilsætning af {V} mL titrator


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. november 2012 af mathon

med den karakteristiske "Bjerrum-S-facon"

 


Skriv et svar til: pKa og bjerrum diagram! Har virkelig brug for hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.