Matematik

Løs ligningen - Svær! :)

08. november 2012 af Blabs (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen.

 

Jeg har fået til opgave at løse ligningen:

 

(x^2-3x-10)*(ln(x)+5) = 0

 

Men jeg er desværre ikke helt inforstået med hvordan man lige knækker den.

Har prøvet wolframalpha.com, men det gjorde mig bare endnu mere forvirret.

 

På forhånd mange tak for hjælpen. :)

 

 

Mvh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt nulreglen til at spalte ligningen i de to ligninger

x2 -3x -10 = 0 ∨ ln(x) + 5 = 0

og løs de to ligninger særskilt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Hvis

     (x2 - 3x -10) • (ln(x) + 5) = 0

Så er

     x2 - 3x -10 = 0 eller ln(x) + 5 = 0               

                                    på grund af nulreglen

     

 


Svar #3
08. november 2012 af Blabs (Slettet)

Tak for svaret, men ved ikke hvordan man løser lignigen x^2-3x-10 = 0 eller ln(x)+5 = 0. :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

ln(x) + 5 = 0

ln(x) + 5 • ln(e) = ln(1)

ln(x) + ln(e5) = ln(1)

ln(x • e5) = ln(1)

x • e5 = 1

x = 1 / e5


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Generelt

                                                  -b ± √ d
                                    x  =       -------------
                                                     2 • a

Specifikt

x2 - 3x -10 = 0

d = (-3)2 - 4•1•(-10) = 9 + 40 = 49

                                                  - (-3) ± √ 49
                                    x  =       ------------------ 
                                                         2 • 1

                                                    3  ±  7
                                    x  =        ------------
                                                         2

                                               x = 5  eller   x = -2                          

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ligningen

x2 -3x -10 = 0

er en 2.-gradsligning, som du må have lært at løse.

Ligningen ln(x) + 5 = 0 løses ved at benytte, at ex og ln(x) er hinandens omvendte funktioner, dvs

ln(x) = -5,

og dermed

x = e-5 .


Skriv et svar til: Løs ligningen - Svær! :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.