Kemi

Kemi - stofmængdekoncentratio/problemregning

11. november 2012 af IMF5500 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen

Jeg sidder i den kattepine, at jeg skal have lavet 8 ud af 15 spørgsmål efter eget valgt (til aflevering):

 

1. Hvor meget KBr skal der afvejes til fremstilling af 50 mL 0,5 mol/L KBr opløsning?

2. Hvor mange g H2SO4 er der i 135 mL 0,25 mol/L H2SO4 opløsning?

3. En opløsning af 135 g KBr i 583 g vand fylder 625 mL. Hvad er opløsningens molaritet?

4. Der skal fremstilles 250 mL af en calciumchloridopløsning, i hvilken [Cl-(aq)] = 1,00 mol/L.
Til rådighed haves CaCl2 6 H2O (s) samt vægt, målekolber o.s.v. Beskriv, hvordan opløsningen fremstilles i laboratoriet.

5. En saltsyre har massefylden (densiteten) 1,05 g/mL og indeholder 10,2 masseprocent hydrogenchlorid.
Beregn saltsyrens stofmængdekoncentration (molaritet).

6. Man ønsker at fremstille 400 mL 0,15 M BaCl2. Til fremstillingen anvendes vandfrit bariumchlorid.
a) Beregn hvor mange gram bariumchlorid, der skal afvejes til fremstilling af opløsningen.
b) Opskriv reaktionsskemaet for opløsningsprocessen.

7. Hvor mange gram opløst stof findes i:
a) 1 L 2 M AlCl3 opløsning.
b) 0,137 L 0,109 M AgNO3 opløsning.
c) 300 mL 0,3 M Rb2SO4 opløsning

8. Hvor meget fast stof skal der afvejes til fremstilling af:
a) 1. 1 L 2,5 M KCl opløsning.
b) 2. 0,3 L 0,11 M Al2SO4 opløsning.
9. Hvor mange L opløsning kan man få, når:
a) Der fremstilles en 0,02 M opløsning af 19 g FeCl2.
b) Der fremstilles en 0,25 M opløsning af 140 g Na2CO3.

10. Der skal laves 200 mL 0,150 M Na2SO4(aq). Hvor stor en stofmængde Na2SO4 skal der bruges ?
a) Beregn massen af denne stofmængde Na2SO4.
b) Beskriv hvordan man laver opløsningen.

11. Hvad er koncentrationen af rent vand i vand ?
Det kommer an på så meget; hvor vandet kommer fra, og det er overfladevand fra søer og åer osv. Taler man om postevand og det også forskelligt fra sted til sted – Her menes der ofte koncentrationen af kalk i vandet.

12. Opløseligheden af NaCl er 36 g/100 mL vand.
a) Kan man fremstille en 5 M opløsning af NaCl (en opløsning => alt er opløst) ?
b) Er en opløsning af 360 g/L vand mættet eller umættet ?
c) Er en opløsning af 64 g NaCl i 210 mL vand mættet eller umættet ?

13. Hvad bliver opløsningens koncentration, når:
a) 27 g Ba(NO3)2 opløses i vand og der fortyndes til 325 mL.

b) 4 L magnesiumiodidopløsning indeholder 162 g MgI2.

14. 100 mL NaCl opløsning med en koncentration på 0,2 M tilsættes vand (fortynding):
a) Hvad er koncentrationen efter fortynding til 200 mL ?
b) Hvad er koncentrationen efter fortynding til 1,75 L ?

15. Man har en 0,1 mol/L HCl opløsning, heraf udtages med fuldpipette 20mL og der tilsættes 150 mL demineraliseret vand. Beregn hvad koncentrationen af HCl er i den fortyndede opløsning.

Jeg har udregnet de 3 første, da de er simple, og ligetil. Jeg mangler altså 5 besvarelser mere, men jeg synes ikke rigtigt, at jeg kan udregne flere. Se fx på nr 6. Jeg kommer frem til at have 2 ubekendte i både m=n*M og c=n/v

Håber nogle forklaringer :-)


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. november 2012 af kuerten15

I fx nr. 6:

n = c * V = 0,15 M * 400 mL = 60 mmol

m = n * M = 60 mmol * 208,23 g/mol = 12493,8 mg = 12,49 g

 

Du har følgende formler:

n = c * V

m = n * M = c * V * M


Svar #2
11. november 2012 af IMF5500 (Slettet)

OK, jeg forstår godt formlerne nu :) - Jeg havde bare rodet rundt i dem. Men hvis vi fortsætter ud af opgave 6 -->

b) Opskriv reaktionsskemaet for opløsningsprocessen.

Vi har gjort det før i klassen, men aldrig opskrevet et selv. Hvordan kommer det til at se ud?

Noget lignende dette?:

Ba                          Cl2                  BaCl2

0,03 mol            0,03 mol           0,06 mol

                                                     12,49 g


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. november 2012 af kuerten15

Nej.

BaCl2 (s) --> Ba2+ (aq) + 2 Cl- (aq)


Skriv et svar til: Kemi - stofmængdekoncentratio/problemregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.