Kemi

opløselighedsprodukt i i HCl?

14. november 2012 af christian0710 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej hej jeg har brug for hjælp til at opstille opløselighedsprodukt af BaSO4 i 4M HCL. 

I vand er opløselighedsproduktet 

Ksp =[Ba][SO4] 

Men hvad er reaktionen mellem BaSO4 og HCl?? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. november 2012 af mathon

 

                 BaSO4   +  2 H3O+   --->   H2SO4   +  2 H2O


 da HCl (aq) er en stærkere syre end H2SO4

      en stærkere syre uddriver en svagere syre af dens salt


Svar #2
14. november 2012 af christian0710 (Slettet)

Ahh ja og så er ksp = 1/(2S)^2

 

Takker :) 


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. november 2012 af mathon

#1


korrektion

                 BaSO4   +  2 H3O+   --->   H2SO4   +  2 H2O   +   Ba2+ (aq)


 da HCl (aq) er en stærkere syre end H2SO4

      en stærkere syre uddriver en svagere syre af dens salt


Brugbart svar (2)

Svar #4
14. november 2012 af mathon

skrevet på stofform

                                BaSO4   +  2 HCl   --->   H2SO4   + BaCl2

      1 L 4 M HCl indeholder
                                         ns = (1 L) • (4 mol/L) = 4 mol
som ækvivalerer
                                         2 mol H2SO4 pr. liter opløsning


Svar #5
14. november 2012 af christian0710 (Slettet)

BaSO4   +  2 H3O+   --->   H2SO4   +  2 H2O   +   Ba2+ (aq)

    s                 4M-s                 s                               s

Ksp [s][s]/ [4-s]   korrekt?  
             


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. november 2012 af mathon

    den molære opløselighed af BaSO4 i 4 M HCl er

                                s = 2 mol/L = 2 M


         ionpodukt
                              [Ba2+] • [SO42-] = (2 M)2 = 4 M2
                  


Svar #7
14. november 2012 af christian0710 (Slettet)

How det var også opløseligheden s jeg skulle finde og ikke opløselighedsproduket :) 
Jeg bruger opløselighedsproduktet for BaSO4 (slået op)


Svar #8
14. november 2012 af christian0710 (Slettet)

Vi har mætter BaSO4 med s (opløseligheden) og tilføjer 4 mol til H+ og så burde skemaet se sådan ud ved ligevægt., 

            BaSO4   +  2 H3O+   --->   H2SO4   +  2 H2O   +   Ba2+ (aq)

start        s                2M                    0                             0 
LV           0                2M-s                 s                             s 

ksp  [s][s]/[2-s]^2 

Kan ikke se hvordan det kan være forkert? ved ligevægt vil mængden s der kan opløses jo være omdannet til H2SO4 og Ba, Er det ikke korrekt? 


Svar #9
14. november 2012 af christian0710 (Slettet)

Eller har jeg en forkert tilgang til opløselighedsprodukter? Det er sådan jeg altid opstiller det og det plejer altid at virke, har bare ikke haft det mht. syre før. 


Skriv et svar til: opløselighedsprodukt i i HCl?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.