Matematik

Reducering

15. november 2012 af energ (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med denne reduceringsopgave, som lyder:

(xy+x^2)/xy

Jeg har simpelthen glemt hvad man skal gøre når der står + mellem xy og x^2. Altså hvis det havde været gange var den ikke så svær.

Er der en venlig person derude som har lyst til at forklare mig, hvordan jeg griber opgaven an.

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Sæt en fælles faktor uden for parentes i tælleren og forkort.

xy + x2 = x·(y + x)


Svar #2
15. november 2012 af energ (Slettet)

ganger jeg så ind i parentesen så der står:

xy + x2 = xy+x2

og så kan jeg fjerne x2? og xy?


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, man skal da ikke gange ind igen, når man nu lige har sat faktoren udenfor. Man kan så forkorte faktorer, der optræder både i tælleren og i nævneren i brøken:

(xy+x2) / (xy) = x·(x+y) / (xy)

Prøv nu at forkorte en faktor væk, der forekommer både i tæller og nævner.


Svar #4
15. november 2012 af energ (Slettet)

(x+y) / (y), da x'erne går ud med hinanden?


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, netop. Man skal så angive forbeholdet, at x ≠ 0 .


Svar #6
15. november 2012 af energ (Slettet)

okay, tusinde tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.