Matematik

Ligning

16. november 2012 af Apaas (Slettet) - Niveau: B-niveau

skal løse 0 = 3,0*ln((x2+7,8)/(x2+1,5) -3,5

How?

Med lommeregner self


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

 Med CAS:  solve(0 = 3,0 • ln((x2+7,8)/(x2+1,5)) - 3,5,x)

 


Svar #2
16. november 2012 af Apaas (Slettet)

Mjah, men godkender læreren denne metode?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

I hånden:

             3,0 • ln((x2+7.8)/(x2+1.5)) - 3.5 = 0       

             ln((x2+7,8)/(x2+1.5)) = 3.5 / 3.0            

             (x2 + 7.8) / (x2 + 1.5) = e3.5/3              

             (x2 + 39/5) / (x2 + 3/2) = e3.5/3               

             2 • (5x2 + 39) / 5 • (2x2 + 3) =  e3.5/3   

             2 • (5x2 + 39) = 5e3.5/3 • (2x2 + 3)        

             10x2 + 78 = 10e7/6 • x2 + 15e7/6               

             - 10e7/6 • x2 + 10x2 =-15e7/6 - 78            

             (10 - 10e7/6) • x2 = -15e7/6 - 78              

             x2 = (-15e7/6 - 78) / (10 - 10e7/6)              

                      Jeg kan ikke få det ud flottere.. man kan evt. prøve at reducere det lidt - måske kan en anden :)

               


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Eftersom der ikke er balance i parenteserne i #0, er det uklart, om der menes ligningen

      3,0·ln((x2+7,8)/(x2+1,5)) -3,5 = 0 ,

eller ligningen

      3,0·ln((x2+7,8)/(x2+1,5) -3,5) = 0 .

Den første ligning er løst på udmærket vis i #3, selv om man ved at skrive det

      x2 = (3/2)·(e7/6 + 26/5) / (e7/6 - 1)

gør det mere klart, at højresiden er et positivt tal, der rent faktisk kan uddrages en kvadratrod af.

Er der derimod tale om den anden ligning, får man i stedet denne ligning

(x2+7,8)/(x2+1,5) = 4,5 , dvs.

3,5x2 = (7/2)x2= 7,8 - 4,5·1,5 = 39/5 - 27/4 = (156-135)/20 = 21/20 , dvs.

x2 = 3/10


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.