Matematik

hjælp til at løse 4. gradsligning

21. november 2012 af fandafaulitus1990 (Slettet) - Niveau: A-niveau

2,4x=1-(1/((1+r)^3)

efter omskrivninger får jeg 

 

12r^4+31r^3+21r^2+3r=0

 

HOW TO SOLVE??


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den første ligning indeholder x og r, den anden ligning kun r? Hvad er x ? Der er også ubalance i parenteserne i den første ligning.

Som det står får man

1 + r = [ 1/(1 - 2,4x) ]1/3


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2012 af Krabasken (Slettet)

Hvor blev x af?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2012 af mette48 (Slettet)

Skal der stå 2,4 x eller 2,4r eller noget helt tredie?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2012 af Krabasken (Slettet)

Hvis du virkelig mener, hvad du skriver i # 0 er det jo ganske ligetil:

2,4x=1-(1/((1+r)^3))               Her manger du en slutparentes

x = (1-(1/((1+r)^3))) / 2,4       som kan udregnes til

(5*r*(r^2+3r+3)) / (12*(r+1)^3)      hvis man synes det.


Så enkelt er det.


- Men det er vel næppe det, du mener . . . ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2012 af Krabasken (Slettet)

- Har du tænkt dig at fortælle os, hvad der SKULLE ha' stået - eller skal vi leve i evig uvished . . . ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. november 2012 af SuneChr

# 0   Skal en gæld på 100/2,4 kr forrentes og afdrages på 3 på hinanden følgende terminer hvor rentefoden er r , og hvor man skal bestemme r ?  


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis den oprindelige ligning er

2,4r = 1 - 1/(1+r)3

får man ligningen

2,4r·(1+r)3 = (1+r)3 - 1 , eller

12r·(1+r)3 = 5·(3r + 3r2 + r3) , eller

12r4 + 31r3 + 21r2 -3r = 0

der foruden r = 0 har en anden reel rod r ≈ 0,12044 og to komplekse, ikke-relle rødder.

Det er nok det tætteste vi kan komme på gætterierne. 


Svar #8
21. november 2012 af fandafaulitus1990 (Slettet)

Undskyld jeg skrev forkert med det x! Min fejl Andersen gættede dog rigtig til sidst! :) 

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: hjælp til at løse 4. gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.