Kemi

puffer

21. november 2012 af 4-you (Slettet)

Natriumacetatpufferen

Der skal fremstilles 100 mL af en acetatpuffer bestående af CH3COO− og CH3COOH med pH = 5,75.
Totalkoncentrationen af pufferen skal være 0,1 M. Det kan anvendes, at pKa(CH3COOH) = 4,75.

Beregn hvor meget CH3COONa · 3H2O, der skal afvejes til dette formål.

dette blev beregnet til:

1.36 g CH3COONa · 3H2O,

 

Den afvejede natriumacetat opløses i 90 mL vand.

 

Beregn hvilket volumen 0,100 M HCl, der skal tilsættes for at få pH = 5,75.

Via pufferligningen beregnede vi at der skulle tilsættes 9.09 ml 0.1 M HCl

 

Nogle det kan hjælpe os videre. Vi har en ide om at vi skal regne det på præcis samme måde, som da vi regnede hvor mange mL 0.1 M HCl Vi skulle bruge til at få en start pH på 5.75 ved acetatpufferen. Vi kan bare ikke få det til at passe..

da jeg får volumen til 300ml , vha af pufferligningen

mange tak på forhånden:)


Svar #1
21. november 2012 af 4-you (Slettet)

                                 m
                             n = -
                                 M

 n = 1.36*g/(82.03*g/mol) and 1.36*g/(82.03*g/mol) = 0.166mol;

                     n = 0.01657930026 mo

                 
          "CH[3]COO^(-)+H[3]O^(+)->CH[3]COOH+H[2]O^()"
Start:       0.0166 mol       x             0.0166             0
Slut:         0.0166-x mol    0             0.0166+x         x

Vi finder x.

solve(3.64 = 4.64+log[10]((0.166e-1-x)/(0.166e-1+x)), x
                         0.01358181818

Herefter kan volumen beregnes ud fra denen stofmængde, x.
                                 n
                             V = -
                                 c
V[HCl] = 0.0136mol/(0.05mol/L)  = 0.3L

hvad gør jeg forkert??


Svar #2
21. november 2012 af 4-you (Slettet)

                                 m
                             n = -
                                 M

 n = 1.36*g/(82.03*g/mol) and 1.36*g/(82.03*g/mol) = 0.166mol;

                     n = 0.01657930026 mo

                 
          "CH[3]COO^(-)+H[3]O^(+)->CH[3]COOH+H[2]O^()"
Start:       0.0166 mol       x             0.0166             0
Slut:         0.0166-x mol    0             0.0166+x         x

Vi finder x.

solve(3.64 = 4.64+log[10]((0.166e-1-x)/(0.166e-1+x)), x
                         0.01358181818

Herefter kan volumen beregnes ud fra denen stofmængde, x.
                                 n
                             V = -
                                 c
V[HCl] = 0.0136mol/(0.05mol/L)  = 0.3L

hvad gør jeg forkert??


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. november 2012 af mathon

 

     totalt antal mol i pufferopløsningen

               n = (0,100 L) · (0,1 mol/L) = 0,01 mol ækvivalerende de 1,36 g CH3COONa*3H2O

       indeholdende 0,01 mol CH3COO-

for at skaffe
                    pH = 5,75 = pKa + log(nb/na)

                            5,75 = 4,75 + log(nb/na)

                            1 = log(nb/na)

                             nb/na = 10

                             nb/ntotal = 10/11

                             nb = (10/11)·(0,01 mol)    i pufferen

der skal med 0,100 M HCl omdannes (1/11)·(0,01 mol) = 0,000909 mol CH3COO- til CH3COOH

da stofmængdeforholdet er
                                               CH3COO- : HCl = 1 : 1
haves
                             VHCl ·(0,100 mol/L) = (0,000909 mol)

                             VHCl = (0,000909 mol) / (0,100 mol/L) = 0,00909 L = 9,09 mL

                             


Svar #4
21. november 2012 af 4-you (Slettet)

Men hvor kommer 10/11 fra??

Brugbart svar (1)

Svar #5
21. november 2012 af mathon

fra #3's linje 8

                      nb/na = 10/1

                      nb     10
                      ---  =  ---
                      na       1

         
                         nb                  10         10
                             -------    =     ------  =   ---
                             na+nb        1+10      11
 

                     


Svar #6
21. november 2012 af 4-you (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, nu forstår jeg det:)

Brugbart svar (1)

Svar #7
21. november 2012 af mathon

 

       ...man kalder det at pH-indstille pufferen med HCl ved den ønskede pufferkoncentration
 

 


Svar #8
22. november 2012 af 4-you (Slettet)

Okay.. Men når jeg skal beregne volumen for NaOH , skal jeg bare bytte koncentrationerne??

Brugbart svar (1)

Svar #9
22. november 2012 af mathon

 

 

    når man pH-indstiller en puffer med NaOH, omdannes en del af den svage syre til dens
    korresponderende svage base ved den ønskede pufferkoncentration

     overholdende

                           

                                               10pH-pKs
                           cb =  --------------- • C            hvor C er totalkoncentrationen
                                    1+10pH-pKs


Svar #10
22. november 2012 af 4-you (Slettet)

                                     10^5.64-4.64
                           cb =  --------------- • 0.1M            hvor C er totalkoncentrationen
                                  1+10^5.64-4.64
jeg det 0.009091 og det passer ikke,ved ikke hvad jeg laver forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #11
22. november 2012 af mathon

                           

                                                            10pH-pKs
                           cb_indstillet =  --------------- • C            hvor C er totalkoncentrationen
                                                  1+10pH-pKs


Svar #12
22. november 2012 af 4-you (Slettet)

men hvad er vore Cinstillet her?? vores total koncentration er jo 0.1M


Brugbart svar (1)

Svar #13
22. november 2012 af mathon

#11


                           

                                                            105,75-4,75
                           cb_indstillet =  --------------- • C            hvor C er 0,100 M
                                                  1+105,75-4,75


                           cb_indstillet = (10 / 11) • (0,100 M ) = (1/11) M


Svar #14
22. november 2012 af 4-you (Slettet)

hvad gør jeg så derefter?


Brugbart svar (1)

Svar #15
22. november 2012 af mathon


                   ...alt blev gennemgået i #3
           og
                   ...din erklæring i #6


          Vi begynder ikke forfra igen
 


Svar #16
25. november 2012 af 4-you (Slettet)

 

solve(6.64 = 4.64+log[((0.000999+x)/(0.000999-x)), x) = 0.0010mol


                     V[HCl] = 0.0010mol/(0.05mol/L) = 0.0200L


                    VHCl = 0.02000000000 L


Det giver her 20 mL, hvilket er helt skidt i forhold til grafen, som siger at det skal være ca. 1.6 mL.

 

hvad laver jeg så forkert her??


Svar #17
25. november 2012 af 4-you (Slettet)

 pH er på 6.64, da denne er én pH-enhed over det, som opløsningen var oprindeligt (altså 5.64)


Skriv et svar til: puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.