Kemi

Koncentrationsberegning

24. november 2012 af Lysin (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En eksamensopgave lyder:

En person får i en arterieblodprøve målt et total CO2 på 19,0 mmol x L-1, og pH er 7,46.

a) Beregn den aktuelle bikarbonatkoncentration samt Pa,CO2 . Der ses bort fra carbaminobundet CO2. 

SVAR:

Total CO2 = fys. opl. + HCO3-.

pH = 6,1 + log(HCO3-/0,03 x PCO2);

7,46 = 6.1 +log((19,0 – 0,03 x PCO2)/(0,03 x PCO2)) -> -> Pa,CO2 = 26 mmHg ,

og aktuelle bikarbonat-koncentration 19,0 – 0,03 x 26 = 18,2 mmol/L.

 

Mit spørgsmål er så: Hvorfor trækkes 0,03 fra? Og hvorfor divideres der med 0,03? Har slået værdien op og det er den procentvise koncentration af CO2 i atmosfæren, men forstår stadig ikke hvorfor.

 

Håber at I kan hjælpe.

 


Skriv et svar til: Koncentrationsberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.