Matematik

lineær-, eksponentiel- og potensudvikling

28. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: A-niveau

Hej,

 

Min lærer kunne godt tænke sig at se de tre udviklinger stillet op 'foran' hinanden..

 

jeg ved der gælder

lineær udvikling                            eksponentiel  - = -                               potens - = -

   y = ax +b                                  y =  bax , a,b > 0, a≠1                               y = bxa , x > 0, b > 0

 

Nu kommer spørgsmålet

Jeg skal karakterisere de tre udviklinger (fremskrivning)

Nogle der kan stille det op ligesom ovenover (matematisk) ?  - men med bevis til hver karakteristik!.. Der gælder:

Lineær udv.: Når x vokser med Δx, så vokser y med a*Δx

Potens udv.: Til lige store x-tilvækster svarer lige store procentvise y-tilvækster

Eksp. udvikling:  Når x øges med Δx, fremskrives (ganges) y-værdien med aΔx

 

 

TAAAK :D

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2012 af PeterValberg

Denne video skulle forklare en del

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
28. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

tak, jeg har set den og er stor fan af FriViden,  men kan du bevise de  karakteristika, som jeg snakker om, ved de forskellige udviklinger / væksttyper?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2012 af Singlefyren (Slettet)

y = ax + b   = a(x+Δx)-a*Δx + b

y= b*xa    =>  ln(y) = ln(b)+a*ln(x)

y= b*ax   = b*ax+Δx/aΔx     eller ln(y) = ln(b)+x*ln(a)

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
28. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

1) For den lineære model y = f(x) = ax + b skal man beregne

Δy = f(x+Δx) - f(x) = a·(x+Δx) + b - (a·x + b) = a·Δx .

2) For potensmodellen har man f(x) = b·xa . Her forøger vi x med Δx = p·x , og vi har

Δy / y = (f(x·(1+p)) - f(x))/f(x) = (b·(x·(1+p))a - b·xa) / (b·xa) = (1+p)a - 1

3) For den eksponentielle model har vi f(x) = b·ax . Her får vi

f(x+Δx) = b·ax+Δx = b·ax·aΔx = f(x) · aΔx .


Svar #5
28. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Tak

 

jeg er lidt forvirret nu,

i 2) er jeg vant til: 1+ry = (1+rx)a

 og ikke Δy / y = (1+p)a - 1 

 kan du evt. 'koble' de to sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. november 2012 af Singlefyren (Slettet)

potens: (y/b)1/a = x

         (y/b)1/a  * (1+p)  = x*(1+p)

          y * (1+p)a      = b*(x*(1+p))a


Svar #7
28. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#6 kan du svare mig i #5 i stedet for at lave en omskrivning og vise det på en anden måde en Andersens... bare for at skabe forvirringgggggg

 og andersen du må meget gerne svare 5'eren


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du har jo så

1 + ry = 1 + Δy / y = (1+p)a = (1+rx)a

Hvis du er vant til at se det anderledes, må du vel allerede have det hele beskrevet sådan i din bog. Hvorfor ikke bare læse det op efter bogen?


Svar #9
28. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

 jeg har det netop ikke fortalt i en bog .. (har ikke en matematikbog)

Vores lærer har valgt at give os sine egne noter, som vi skal bruge.. Jeg regner self. med, at hans noter er i orden, men man ved aldrig, fordi det ikke har været muligt for mange folk at læse det og komme med imput til eventuelle typefegl og lign...

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. november 2012 af YesMe (Slettet)

Prøv slå op i ordlisten; Regression. Anbefales i gymnasiebøger.


Svar #11
28. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#10

  kig #9

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. november 2012 af YesMe (Slettet)

#11

Har læst det. Hvis læreren har givet dig de noter I skal bruge, så brug dem. Baggrundsviden eksisterer i bøgerne.


Skriv et svar til: lineær-, eksponentiel- og potensudvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.