Matematik

Spørgsmål om de samme stykker...

22. september 2005 af Freud (Slettet)
Hej...
Jeg har tidligere spurgt hvordan man skal regne de stykker ud som står neden unden, jeg er i tvivl om hvordan personen er kommet frem til løsningen, så jeg kunne godt tænke mig at der måske var en der kunne skrive det op i detaljer, altså skridt for skridt...

1)
(x+3/x)-1
= (x^2-x+3)/x


4)
x^3*(x*y^2)*2x*x^(-4)
= 2x^(3+1+1-4)*y^2
= 2xy^2

5)
(2a)^3 * ½a^-2 * 1/a
Dette styk har jeg skrevet præsic som det står i bogen.

6) 2(2a+3b)^2 - (2a - 6b) * 4a

Freud

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

1)

Her er parantesen overflødig. Vi vil gerne omskrive alle led i udtrykket, så de får x i nævneren:

x+3/x-1
<=>
x^2/x + 3/x - x/x
<=>
(x^2-x+3)/x

2)

Paranteserne er også overflødige her, da faktorernes orden er ligegyldig. Så bruger man ellers bare at x^m*x^n=x^(m+n):

x^3*(x*y^2)*2x*x^(-4)
<=>
2*x^(3+1+1-4)*y^2
<=>
2xy^2


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2005 af frodo (Slettet)

pas på brugen af biimplikation waterhouse.
Her gælder der, som der ganske rigtigt står i #0, lighedstegn

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Argh, ja, vist ikke første gang jeg har glemt den.

Svar #4
22. september 2005 af Freud (Slettet)

Okai, tak for hjælpen det var lidt lettere at forstå...

Freud

Svar #5
22. september 2005 af Freud (Slettet)

Nogle der gider at reducerer følgende udtryk...


x^3 y^2 (x-y)^2 * x^-2
__________________________________

xy^2 (x-y)

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#5:
Nej, men det gider du til gengæld.

Du kan få et par tips:

a)
Afgør for hvilke x og y, at udtrykket kan reduceres. Angiv dem (svaret ønskes begrundet!).

b)
Forkort fælles faktorer i tæller og nævner og reducér dernæst yderligere om muligt.

//Epsilon

Svar #7
22. september 2005 af Freud (Slettet)

#6) Ha ha...

(2a)^3 * ½a^-2 * 1/a
= 8a^3 * ½a^-2 * 1/a
= (4a/(1/a))

SÅ GÅR a'erne ud mod hinanden så det giver vel

= 4

PASSER DET?

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#7:
Ja - for hvilke a gælder det?

Dette er ikke korrekt:

= 8a^3 * ½a^-2 * 1/a
= (4a/(1/a))

i henhold til det endelige resultat.

//Epsilon

Svar #9
22. september 2005 af Freud (Slettet)

#8) Jeg mener det der (4a/(1/a)), man kan jo fjerne de der a'er i både tæller og nævner..... så har man 4/1 og det giver jo 4...


er det ikke muligt

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#9:
Næ, der står ikke 4, thi

4a/(1/a) = 4a^2

Du mener;

4a*(1/a) = 4

Nu mangler du blot at besvare det stillede spørgsmål i #8.

//Epsilon

Svar #11
22. september 2005 af Freud (Slettet)

4a*(1/a) = 4

det er det ene a der står ved 4 og det andet a der står før /....
de går jo ud med hinanden så ¨får vi resultatet:

RESULTAT = 4

Brugbart svar (0)

Svar #12
22. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#11:
Jeg har på intet tidspunkt betvivlet resultatet 4; faktum er blot, at som parenteserne er sat, da er

4a/(1/a) = 4a^2

Du skal lære at skelne mellem

(4a)/1/a = 4
4(a/1)/a = 4
4a/(1/a) = 4a^2

Parentesernes placering er _ikke_ underordnet for, hvorledes udtrykket læses. Og så tager du lige et kig på spørgsmålet i #8.

//Epsilon

Svar #13
22. september 2005 af Freud (Slettet)

SVARET= DET GÆLDER FOR A'ERNE I TÆLLER OG NÆVNER...

Brugbart svar (0)

Svar #14
22. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#13:
Nej. Der er specielt ét a for hvilket det oprindelige udtryk

(2a)^3 * (1/2)a^(-2) * 1/a

ikke kan tillægges nogen mening. Nærmere bestemt hvilken værdi af a?

//Epsilon

Svar #15
22. september 2005 af Freud (Slettet)

DET ER VEL det a i midten..

Brugbart svar (0)

Svar #16
22. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#15:
Ja, både det og det sidste a. Faktoren (2a)^3 er defineret for alle a, så den er der intet problem i. Men hvad med faktorerne

(1/2)a^(-2) og 1/a

Hvornår er de ikke defineret?

//Epsilon

Svar #17
22. september 2005 af Freud (Slettet)

det ved jeg faktisk ikke

Brugbart svar (0)

Svar #18
22. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#17:
Nuvel, så svarer jeg for en gangs skyld: for a = 0 er det oprindelige udtryk udefineret; division med 0 er meningsløst.

Derfor har vi for ethvert a != 0, at

(2a)^3 * (1/2)a^(-2) * 1/a = 4

(!= er logisk 'not equal to').

Dette, om end simple, eksempel viser således, at blot fordi det forkortede resultat giver mening for alle a, så gælder det samme ikke nødvendigvis om det oprindelige udtryk. Derfor bør man i reduceringsopgaver som udgangspunkt _altid_ angive de værdier for hvilke, udtrykket ikke kan tillægges mening, _inden_ man giver sig til at reducere.

//Epsilon

Svar #19
22. september 2005 af Freud (Slettet)

Okai, er eksamen så overstået nu

Brugbart svar (0)

Svar #20
22. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#19:
Tja, vær du hellere glad for, at jeg afsatte tid til at gennemgå opgaven i detaljer. Alt andet virker utaknemmeligt.

//Epsilon

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.