Matematik

Ovendt proportionalitet

30. november 2012 af mimok (Slettet)

Jeg har fået lidt problemer med en opgave omhandlende ovendt proportionalitet. Jeg ved at en omvendt proportionalitet er f.eks. f(x)=1/x. Men jeg ved ikke, hvordan jeg skal gribe denne her ad. En forklaring med noget prosa ville være rart.

Trykket i atmosfæren, målt i atm, som en funktion P af højden h, målt i km, over jordoverfladen er bestemt ved:

P = (½)h/5

Volumen af en idealgas er ved konstant temperatur omvendt proportional med trykket.

a) opskriv et regneudtryk for volumen V af en idealgas, som funktion af højden h, når volumen ved jordoverfladen er 2 L.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

"Volumen af en idealgas er ved konstant temperatur omvendt proportional med trykket."

Så ved man, at der findes en konstant k , så at

V = k/P

Når man kender P(h), kan man så finde V(h) og fastlægge konstanten k 's værdi ved at V(h=0) = 2L .


Svar #2
30. november 2012 af mimok (Slettet)

Okay. Så det vil sige:

V=2/(½)h/5

Så skal den bare reduceres?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja.


Svar #4
30. november 2012 af mimok (Slettet)

Jeg har prøvet at reducere den, men jeg sidder allerede fast her:

2/(½)h/5=2*(1/(½)h/5)


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Benyt

2/(½)h/5 = 2 · 2-h/5 = 21-h/5


Svar #6
30. november 2012 af mimok (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på, at jeg har forstået det sidste trin rigtigt.


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man benytter en potensregneregel

2 · 2-h/5 = 21 · 2-h/5 = 21-(h/5)


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. december 2012 af Krabasken (Slettet)

2/(1/2)(h/5) = 2 * 2h/5

ikke 21-h/5

:-)


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er da korrekt. Takker.


Skriv et svar til: Ovendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.