Matematik

gennemsnitlig prisstigning

01. december 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Hej jeg er igang med en opgave, hvor jeg skal finde den gennemsnitlige prisstigning på en vare.

Opgaven lyder:

 Almindelig prisregulering har betydet at en vare er steget i pris 5 på hinanden følgende mandage med henholdsvis 1,2 %, 1,4 %, 0,7 %, 2,9 % og 1,5 %. Begyndelsesværdien er 450 kr. for varen.

 Bestem den gennemsnitlige prisstigning i procent for denne vare.

 

Jeg har prøvet at regne opgaven ud, er dette rigtigt?:

?(F_1·F_2·F_3·F_4·F_5 )


?(1,012·1,014·1,007·1,029·1,015)


?1,07927


1,02575


(1,02575-1)·100=2,57544≈2,575


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2012 af peter lind

Hvor kommer de 1,07927 fra ?

Der gælder (1+r)5 = 1,02575

 


Svar #2
01. december 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#1 Jeg havde ganget paranteset sammen.

?-tegnet er egentlig den 3. kvadratrod, men det har jeg lige opdaget var en fejl. Der skulle stå den 5.kvadratrod i stedet for spørgesmplstegnet. Det vil sige at facit skal ændres fra (1,02575-1)·100=2,57544≈2,575 til (1,01537-1)·100=1,5374≈1,5 %

 

Er det rigtigt nu?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2012 af peter lind

Jeg fik vist desværre bytte om på de 2 tal i #1; men det har du åbentbart heldigvis selv fået rettet. Jeg får det samme som dig


Svar #4
01. december 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Skal lige have fat på det: Du er enig i at det er 1,01537 og ikke1,02575 og dermed at facit bliver 1,5374% ?

Tak på forhånd! :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2012 af peter lind

ja. Det skulle være (1+r)5 = 1,07927


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2012 af mette48 (Slettet)

Lidt tekst til opgaven ville gøre underværker


Skriv et svar til: gennemsnitlig prisstigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.