Matematik

ligning

03. december 2012 af silnul (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej

Er der nogle derude, som kam hjælpe mig med at løse denne opgave?

 Mammut er byen. Det er blevet sent, den sidste bus er kørt, og han har 20 km hjem.

Han ringer til konen, som lover at hente ham i bil, hvis han går hende i møde.

Mammut går 5 km/t

Konenen kører 75km/t

1. Find x og y ved at løse disse ligninger (vis udregningerne)

x + y = 20

Den tid det tager at gå x km = den tid det tager at kører y km

2. Hvor lang tid går der fra Mammut begynder at gå til han er helt hjemme? (vis udregningerne)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2012 af PeterValberg

Hvis du regner afstanden fra Mammuts hjem, kan du opstille følgende ligninger:

m(x) = -5x + 20     (Mammuts ligning)
k(x) = 75x               (konens ligning)

hvor x er tiden i timer

løs ligningen i x:

m(x) = k(x)

Du får nu den tid (i timer), der går før de mødes.
Hvis du indsætter denne værdi for x i den ene af ligningerne
kan du beregne, hvor mange km fra hjemmet, de mødes.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. december 2012 af mette48 (Slettet)

Der er da kun en ligning


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2012 af SuneChr

Mammut er 5·t km fra sit udgangspunkt efter t timer

Konen er  - 75·t + 20 km fra Mammuts udgangspunkt efter t timer

De mødes til tiden t (timer) når

5·t  =  - 75·t + 20   ⇒   t = 1/4 time

Mammut har da gået 5/4 km og konen kørt  20 - 5/4 km

Find nu ud af, hvor lang tid Mammut og konen er om at køre det sidste stykke vej, og læg dertil den kvarte time, han allerede har gået.


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.