Kemi

Puffersystemer

03. december 2012 af Nifty01 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej :)

1) Beregn for meget 0,05M HCl henholdsvis NaOH, der skal tilsættes i hvert puffersystem, for at pH ændres én enhed fra den opringelige værdi.

Der er tale om en phosphatpuffer og en acetatpuffer. Start pH for phosphatpuffer er 6,80 og for acetatpuffer 5,65 

reaktionsskemaer for phosphat:

HCl: HPO42- + H3O+ --> H2PO4- + H2O

NaOH: H2PO4- + OH- --> HPO42- + H2O

Reaktionsskema for acetatpuffer:

HCl: CH3COO- ? H3O+ --> CH3COOH + H2O

NaOH: CH3COOH + OH- --> CH3COO- + H2O

 

Jeg har beregnet værdien således for phosphat tilsat HCl

pH=pKs+log(nB/nS)

             HPO42-    +   H3O+    →   H2PO4-    +   H2O
Start   5·10^(-4)             0                 5·10^(-4)
Slut   5·10^(-4)-x            x              5·10^(-4)+x

Så finde stofmængden af H3O+. pH værdien er 6,8 men man kan trække en fra på grund af syren
5,8=6,8+log((5·10^(-4)-x)/(5·10^(-4)+x))
 

x=4,09·10^(-4) mol

 

Jeg ved ikke om det er rigtigt og jeg har ingen ide om hvordan jeg skal løse de andre 3 punkter. Hjælp mig.
 


Skriv et svar til: Puffersystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.