Kemi

Saltes opløslighed

04. december 2012 af Bammm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Problemstilling
Havvand indeholder mange ioner fra opløste salte. Vi vil bestemme koncentrationen af chlorid og på det grundlag beregne massen af samtlige opløste salte pr. kg havvand. Denne totalte saltkoncentration i g pr. kg kaldes havvandes salinitet

Ved forsøget udnytter vi at chlorid Cl- ,danner bundfald med sølv (I) ioner, idet sølv(I)chlorid er meget tungopløseligt i vand. Derfor kan vi bestemme koncentrationen af chlorid ved en fældningstitreing K2CrO4. Indikatoren skifter farve fra gul til rør, når ækvivalenspunktet passeres.
Forsøget falder i to dele begge udføres med mikro burette og brøndplade
1. Titreing af kendt saltopløsning
2. Titreing af havvand fortyndet 10 gange


2. Havvand
Havvandet fortyndes 10 gange ved at overføre 5,00 mL til 50 mL til målekolben og fylde op med deminneralisteret vand. Vend kolben 10 gange

Det fortyndede vand titreres ligesom saltopløsningen

AgNO3 NaCl -> AgCl NaNO3

det er vores reaktionformel



2. Beregn saliniteten af g pr. kg af havvandet på grundlag af massebrøken af chlorid. 
7. Anvend kun gennemsnitsværdien af grundlag af massebrøken af chlorid 
12. Sammenlign med forventede værdier og de øvrige holds resultater. 
15. Vurder om resultaterne er reproducerbare. 

her er nogle spørgsmål jeg ikke helt ved hvad går ud på til min rapport 
det var ikke nogle der kunne give et hint til hvordan man laver dem, eller evt vil lave dem for mig hvor jeg kan se hvordan :) ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

Ud fra forsøget har du vel fået aflæst et ækvivalenspunkt for titreringsreaktionen:
AgNO3 + NaCl ---> AgCl + NaNO3
Dermed kan du også nemt beregne stofmængden af NaCl, som netop er givet ved:
n(NaCl) = n(AgNO3)ækv = c(AgNO3) * V(AgNO3)ækv
idet det antages, at reaktionen forløbe fuldstændigt. Ud fra den stofmængde kan du beregne koncentrationen af NaCl i den 50 mL analysevæske.
c(NaCl)50 = n(NaCl)/0,050 L 
Ud fra denne kan du så beregne koncentrationen af NaCl i den 5,00 mL havvandsprøve; du udnytter at du har fortyndet opløsningen 10 gange, og du derfor blot skal multiblicere analysevæskekoncentrationen med en faktor 10 for at få den oprindelige koncentration:
c(NaCl)5 = 10 * c(NaCl)50
Denne skal du så omregne til g NaCl pr. kg havvand; udnyt molar massen for NaCl, samt at densiteten for vand er lig med 1 g/mL = 1 kg/L
c(NaCl) = c(NaCl)5 * Mw(NaCl) / 1 kg/L
  


Brugbart svar (2)

Svar #2
05. december 2012 af mathon

se

Vedhæftet fil:Saltes opløselighed.doc

Brugbart svar (1)

Svar #3
06. december 2012 af mathon

se


Skriv et svar til: Saltes opløslighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.