Fysik
Fjederkanon - fysik
23. september 2005 af
Anna18 (Slettet)
En kugle skydes vandret ud af en fjederkanon og rammer gulvet 0,35 s senere.
a) Beregn den lodrette faldvej.
Under faldet bevæger kuglen sig 0,47 m i vandret retning.
b) Beregn kuglens fart lige før, den rammer gulvet.
Hvordan regner jeg b'eren?
Vakler ml. to formler:
1) v=kvrod(vx^2+vy^2)
eller
2) v=g*t
ved 1)'eren er jeg i tvivl om hvordan vx kan beregnes. Vi kender jo ikke starthastigheden. Men kan den bare beregnes som x-strækningen delt med tiden (sx/t)?
I så fald bliver min v(0,35s)=3,69 m/s
ved 2'eren.. Kan man beregne farten som ved frit fald...? Ligesom man kunne beregne y-strækningen som ved frit fald i a'eren...
Mvh. Anna
a) Beregn den lodrette faldvej.
Under faldet bevæger kuglen sig 0,47 m i vandret retning.
b) Beregn kuglens fart lige før, den rammer gulvet.
Hvordan regner jeg b'eren?
Vakler ml. to formler:
1) v=kvrod(vx^2+vy^2)
eller
2) v=g*t
ved 1)'eren er jeg i tvivl om hvordan vx kan beregnes. Vi kender jo ikke starthastigheden. Men kan den bare beregnes som x-strækningen delt med tiden (sx/t)?
I så fald bliver min v(0,35s)=3,69 m/s
ved 2'eren.. Kan man beregne farten som ved frit fald...? Ligesom man kunne beregne y-strækningen som ved frit fald i a'eren...
Mvh. Anna
Svar #1
23. september 2005 af fixer (Slettet)
Du har helt ret.
Kuglens bevægelse i x-aksens og y-aksens retninger er uafhængige (uafhægighedsprincippet).
Da kuglen i vandret retning efter affyring ikke er påvirket af nogle kræfter må dens fart være konstant. Den er altså 0.35s om at bevæge sig 0.47 m. Bestem heraf vx.
I lodret retning udfører kuglen et fri fald på t=0.35 s. Din formel
vy=gt
er derfor korrekt.
Det er også helt korrekt at fart i nedslaget er
v=sqrt(vx^2 + vy^2)
Kuglens bevægelse i x-aksens og y-aksens retninger er uafhængige (uafhægighedsprincippet).
Da kuglen i vandret retning efter affyring ikke er påvirket af nogle kræfter må dens fart være konstant. Den er altså 0.35s om at bevæge sig 0.47 m. Bestem heraf vx.
I lodret retning udfører kuglen et fri fald på t=0.35 s. Din formel
vy=gt
er derfor korrekt.
Det er også helt korrekt at fart i nedslaget er
v=sqrt(vx^2 + vy^2)
Svar #2
23. september 2005 af fixer (Slettet)
For hulen...jeg glemte at sige din beregnede nedslagsfart på v = 3.69 m/s er korrekt og argumenterne for det er som i #1.
Skriv et svar til: Fjederkanon - fysik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
