Matematik
betinget og abs konvagens
Hej.
jeg sidder og læser op til eksamen er er stødt på opgaver hvor jeg skal bestemme om en række er divergent, absolut konvagent eller betinget konvagent.
mit spørgsmål er så, hvordan finder man ud af om den er betinget eller absolut konvagent.
jeg vil selfølgelig altid lige sikre mig at den ikke er divergent først. Men hvis jeg så fx skal bruge sammenligningskriteriet på opgavens række, sammen med en række som jeg kun ved er konvagent. hvad gør jeg så.
Det er multiple choice opgaver, som ikke burde tage særlig lang tid at beregne, og det er nok til eksamen at henvise til en række som ifølge bogen er konvagent. Men i bogen skriver de for de meste kun at den er konvagent. ikke betinget eller absolut.
håber der er en enkel måde at gribe opgaven an på
Svar #1
05. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
Det hedder konvergent på dansk.
En række ∑ an er absolut konvergent, hvis rækken ∑ |an| er konvergent.
Sammenligningskriteriet benyttes til undersøgelse for absolut konvergens ved at sammenligne med en kendt konvergent række med positive led.
Svar #2
05. december 2012 af teamwork (Slettet)
kan man altid bruge kvotientkriteriet til at vise absolut konvergens?
Svar #3
05. december 2012 af wut123 (Slettet)
#2
Ja, kvotientkriteriet siger jo netop at hvis der findes et tal K≥0 så
|an+1 / an| → K for n → ∞
så gælder at hvis K < 1 så er rækken Σan absolut konverget, og hvis K > 1 er rækken divergent.
Edit:
Havde ikke lige set du skrev altid.
Nej, man kan ikke altid bruge kvotientkriteriet. F.eks. hvis K=1 så siger kvotientkriteriet ikke noget.
Svar #4
05. december 2012 af teamwork (Slettet)
Ja præcis har lige lavet en opgave hvor jeg fik at k=1.
men så er det her jeg har et problem.
rækken som jeg undersøger har a_n= 1/(n^2+3)
og vi ved at 1/n^2 er kovergent. hvis vi så sammenligner de to så får vi at 1/(n^2+3)<1/n^2 og så er rækken jeg undersøger konvergent.
men hvordan finder jeg ud af om den er abs eller betinget konvergent? det er her jeg går i stå
Svar #5
05. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Rækkens led er jo alle positive, så derfor er den absolut konvergent.
Svar #6
05. december 2012 af teamwork (Slettet)
nååååårh er det sådan man undersøger det.
hvad hvis den har negative led? så undersøger jeg om den kan være større end 1/n^2?
Svar #7
05. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#6
Genlæs definitionen for absolut konvergens i #1.
Svar #8
06. december 2012 af teamwork (Slettet)
kan jeg godt sammenligne rækkerne 1/(n+13) og 1/n^2, ved brug af sammenligningskriteriet?
Svar #9
06. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#8
Ikke til noget brugbart. Fra et vist n er n+13 < n2 for alle n der følger efter, dvs. 1/(n+13) > 1/n2 , og det kan man ikke bruge til noget.
Svar #10
06. december 2012 af teamwork (Slettet)
jeg har siddet med den vedlagte opgave siden igår. Jeg kan se at det er alternerende række og at den er konvergent. Men jeg kan ikke se hvad jeg kan sammenligne den med for at undersøge om den er absolut konvergent.
Svar #11
06. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#10
Det er jo vigtigt at gøre klart, at der var tale om en alternerende række. Blandt alternerende rækker finder man klassiske eksempler på rækker, der er konvergente, men ikke absolut konvergente, og man kan ikke altid benytte sammenligningskriteriet på sådanne rækker.
Her drejer det sig om rækken ∑∞n=0 (-1)n/(n+13) , som jo blot er den alternerende harmoniske række med de første 12 led udeladt. Da {1/(n+13)} er en dalende talfølge af positive tal, der konvergerer mod 0, er denne række konvergent, men ikke absolut konvergent.
Svar #12
06. december 2012 af teamwork (Slettet)
er der andre kriterier jeg kan bruge, til at vise at absolutværdien er divergent?
Svar #13
06. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#12
Man kan benytte udsnitskriteriet for den harmoniske række.
Svar #14
06. december 2012 af wut123 (Slettet)
#12 ækvivalentskriteriet (rækken ∑1/(n+13) er ækvivalent med ∑1/n) eller integralkriteriet kan også bruges
Skriv et svar til: betinget og abs konvagens
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
