Matematik

Tangents ligning

07. december 2012 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle,

 

Jeg har kæmpet længe med de sidste 3 opgaver i den vedhæftede fil - nogen der kan hjælpe? Er fuldstændig losse - og de opgaver jeg har læst her inden giver ingen mening...

Btw min klasse har ikke lært tangents ligningen formlen i nu, så går ud fra at opgaverne også kan løses på en anden måde...

 

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Ogave 4.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

1) Tangenten er den rette linie, der går gennem punktet (2 , f(2)) og som har hældningskoefficienten f '(2).

2) Løs ligningen f '(x0) = 12 . Tangenten er den rette linie, der går gennem punktet (x0 , f(x0)) og som har hældningskoefficienten 12.

3) Bestem hældningskoefficienten a for den givne linie med ligningen 3y + 27 = 9x . Løs ligningen f '(x0) = a . Derefter samme fremgangsmåde som i 2) .

4) Benyt, at for linier, der står vinkelret på hinanden gælder, der, at produktet af liniernes hældningskoefficienter er lig med -1 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. december 2012 af hbhans (Slettet)

ad 2)

f'(x) = 6x - 6 = 12, dvs. x = 18/6 = 3, som må være x-værdien til tangentens røringspunkt med f(x).

 y-værdien findes ved at finde f(3): 3·32 - 6·3 + 5 = 5 Tangentpunktet er altså (3,5) og tangentens  ligning    bliver:

y - 5 = 12(x - 3)

3) og 4) går på samme melodi. Husk at når to linier står vinkelret på hinanden så er produktet af deres hældningskoefficienter lig med -1.

 

          

          


Svar #3
07. december 2012 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Tak :D

 

Jeg er kommet frem til resultaterne

2) f(x)=12x-22

3) f(x)=3x+9

4) f(x)=2x-4.5

Lyder det ikke meget rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Når en opgave har defineret en bestemt funktion som f(x), bør du ikke benytte den samme betegnelse for noget helt andet.

2) ser rigtig ud.

3) ser ikke rigtig ud; røringspunktet er (3/2 , 11/4)

4) ser heller ikke rigtig ud; røringspunktet er (4/3 , 7/3)


Skriv et svar til: Tangents ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.