Matematik

For hvilke værdier af a har ligningen f(x)=a to løsninger?

08. december 2012 af Ninaamalia (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! :-)

Jeg er meget i tvivl om hvordan jeg skal gribe denne opgave an:

En parabel er givet ved f(x)=x2-4x+a, hvor a er en konstant. 

a) For hvilke værdier af a har ligningen f(x)=a to løsninger?
 

Jeg har prøvet at finde diskriminanten
d= -42*12*c = 16

 

og så derefter beregnet de tø løsninger for ligningen:

x1= -(-4)+√16 / 2*12
x2= -(-4)-√16 / 2*12


Er dette korrekt? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Nej, det er ikke korrekt. Du skal først beregne diskriminanten d korrekt. Dernæst skal man løse uligheden d > 0 som en ulighed i konstanten a .

For 2.-gradsligningen

Ax2 + Bx + C = 0

er

d = B2 - 4·A·C

Indsæt de korrekte konstanter i udtrykket for d.


Svar #2
08. december 2012 af Ninaamalia (Slettet)

Tak for dit svar :)
Men er altså ikke helt med på, hvad beregningen af d fejler?

som jeg ser det er
a=x2
b=-4
c=a

dette bliver da 

d= -42*12*c = 16 ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Konstanterne er koefficienterne i polynomiet

Ax2 + Bx + C

1·x2 - 4·x +a ,

A = 1

B = -4

C = a

Beregn nu d = B2 - 4·A·C .


Svar #4
08. december 2012 af Ninaamalia (Slettet)

Ah, nu kan jeg se min fejl! jeg har jo udeladt -4 i beregningen :) tak skal du have :)


Skriv et svar til: For hvilke værdier af a har ligningen f(x)=a to løsninger?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.