Matematik

Trigonometri - et mysterium

14. december 2012 af Jegvedingenting - Niveau: B-niveau

Go' aften

En trekant, hvor vinkel A = 36,87º og vinkel B = 53,13º og vinkel C = 90º. Jeg kender alle vinklerne, men ingen af siderne. Jeg skal beregne siden a. Trekanten er retvinklet og siden a er dens højde.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2012 af SuneChr

Der kan konstrueres et grænseløst antal trekanter med de givne data. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2012 af exatb

Du skal kende een af siderne, ellers er det uendelig mange løsninger


Svar #3
14. december 2012 af Jegvedingenting

Hmm, så bliver jeg nødt til at opfinde en hjælpetrekant til at beregne noget på denne trekant, hvor jeg så forhåbentlig kan beregne siden a.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Er der ellers noget kendt om trekanten, måske dens areal?


Svar #5
14. december 2012 af Jegvedingenting

Nej, desværre. 


Svar #6
14. december 2012 af Jegvedingenting

Men jeg kan måske vedhæfte en tegning af det, jeg sidder med, måske det kunne hjælpe en del?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det ville bestemt gøre det lettere. Desværre ser det ud til, at vedhæftede filer i dag nok ikke bliver vist ordentligt, så hvis du kan beskrive problemstillingen i ord, er det nok mere effektivt lige nu.


Svar #8
14. december 2012 af Jegvedingenting

Hmm, jeg prøver at tegne det i Paint, så forhåbentlig kan det give en lille bitte smule bedre overblik. Prøver nemlig at gøre tegningen så præcis som jeg kan.

2 sec


Svar #9
14. december 2012 af Jegvedingenting

Det er højden h af sandlaget, der skal beregnes og jeg tænkte at den røde trekant kunne måske være en måde at finde den på.

Vedhæftet fil:lade.bmp

Brugbart svar (0)

Svar #10
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Som nævnt er der problemer med vedlagte filer på Portalen i dag. Prøv at beskrive din tegning eller problemstilling, eller anbring den på en uafhængig fildelingsservice. Hvis opgaven er en standardopgave eller eksamensopgave, er der måske et eksternt link, der kan refereres til?


Svar #11
14. december 2012 af Jegvedingenting

Ny vedhæftning

Vedhæftet fil:lade.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #12
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Læs #10.


Svar #13
14. december 2012 af Jegvedingenting

Igen ny vedhæftning i word format. 

Det er en eksamensopgave, som jeg har på papir, men kender ikke nogen steder jeg kan finde den. (Eksamensopgave 1 fra Mat B eksamen 8/9-2003)

 

Her er hjemmesiden, hvor jeg har uploadet min fil: http://gupl.dk/688700/

 

Vedhæftet fil:lade.docx

Brugbart svar (0)

Svar #14
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

OK. Det virkede med word dokumentet. Den røde retvinklede trekant er ensvinklet med en lidt større retvinklet trekant, der vist er en (3,4,5) trekant i målestoksforholdet 1:10 . Det giver ingen oplysning om sandlaget. Er der oplyst noget om sandlagets rumfang?

Med andre ord: Formuler HELE opgaven.


Svar #15
14. december 2012 af Jegvedingenting

Rumfanget af laden er 0,46m3 og laden er fyldt op med 0,3 msand. Jeg skal bestemme højden af sandlaget h. 

Denne opgave er én ud af 4 opgaver og den sidste af dem. Bestem højden h af sandlaget, som vist på figur 2.

Desuden ved jeg, at højden giver noget med 0,27 m som facit.


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Så kan du beregne længden L af laden og så beregne den højde af sandlaget, der vil give det ønskede rumfang for sandet.

Det var ikke meget rumfang for en hel lade? Mener du et lad? Et lad på en bil, for eksempel?


Svar #17
14. december 2012 af Jegvedingenting

#16

Ja, selvfølgelig et lad. Undskyld, et lille lad faktisk.  Men længden af laddet kender jeg allerede... 1,3 m er dens længde..


Brugbart svar (0)

Svar #18
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vi kalder ladets længde (snarere bredde) for L, er dets rumfang

V = A·L = (0,4m·1m + 0,5·0,3m·0,4m)·L = 0,46m2·L = 0,46m3 , så bredden er altså L = 1,0m

Rumfanget af sandlaget med højden H er så

Vsand = Asand·L = (H·1m + 0,5·H·H·0,3/0,4)·1m = 0,3m3

Løs nu denne ligning i H.

På din tegning i #13 skal du i øvrigt bytte om på de to spidse vinkler. Du bør også reflektere lidt over, hvor meget tid du har spildt ved ikke at formulere hele opgaven fra starten.


Svar #19
14. december 2012 af Jegvedingenting

#18

Kan ikke løse ligningen med de 3 h'er :/.. Har prøvet 


Brugbart svar (0)

Svar #20
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det er en 2.-gradsligning i H:

(3/8)·H2 + H -0,3 = 0


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.