Matematik

Trekantsformler... HJÆLP!!! (median, radius osv.....)

15. december 2012 af JanieJones (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen ;)

Jeg er ny herinde så please bear with me...

Jeg skal til skriftlig matematik eksamen på mandag og jeg har søgt og søgt på nettet, specielt efter en formel til medianen på en trekant. Men også formler til alle andre ting man kan blive spurgt om mht trekanter.... Sider og vinkler har jeg selvf styr på ;)

Jeg har fundet denne formel på medianen men hvilke kategorier af trekanter gælder den for?

mb=1/2*sqrt(2*(a^2+c^2)-b^2)

 

Og hvad skal det sige at vinkler er spidse og stump? Hvilke kategorier af trekanter hører de ind under?

KH Janne


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2012 af anonym000

Kan du give et link, til hvor du fandt formlen?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. december 2012 af mathon

har gyldighed for en vilkårlig trekant med kendte sider

 

                          ma = (1/2) • (2(b2+c2) - a2)0,5

                          mb = (1/2) • (2(a2+c2) - b2)0,5

                          mc = (1/2) • (2(a2+b2) - c2)0,5


Svar #3
15. december 2012 af JanieJones (Slettet)

#1 Den eneste formel jeg har fundet til median var faktisk her på siden: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=210773#1146322 passer det ikke da??

#2 tusind tak, kæmpe stor hjælp!!

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2012 af mathon

 

som udledes ved brug af cos-relationen to gange
og anvendelse af cos(180º - V) = -cos(V)

 

lav en tegning for at få overblik:

                        linjestykket ma har sit ene endepunkt i A og sit andet endepunkt i a's midtpunkt M

                        vinkel AMC kaldes V
                        dermed er vinkel AMB = 180º-V

cos-relationen anvendt på trekant AMC
giver
                                                                                    b2 = (a/2)2 + ma2 - 2 • ((a/2)) • ma • cos(V)

cos-relationen anvendt på trekant AMB
giver
                                                                                    c2 = (a/2)2 + ma2 - 2 • ((a/2)) • ma • cos(180º - V)

 

hvoraf
                                                                                    b2 = (a/2)2 + ma2 - a • ma • cos(V)
                                                                                    c2 = (a/2)2 + ma2 + a • ma • cos(V)

som ved addition giver
                                                                                    (b2+c2) = (a2/2) + 2ma2

                                                                                    2(b2+c2) = a2 + 4ma2

                                                                                    (2ma)2 = 2(b2+c2) - a2

                                                                                    2ma = (2(b2+c2) - a2)0,5


                                                                                    ma = (1/2) • (2(b2+c2) - a2)0,5

ved cyklisk bogstavrotation
fås de to øvrige formler

                                                           

 

                                                                                   



 


Skriv et svar til: Trekantsformler... HJÆLP!!! (median, radius osv.....)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.