Fysik
Fysik - Bølgeopgave
25. september 2005 af
KickAzz (Slettet)
Hej,
Jeg kunne godt bruge lidt hjælp til denne opgave:
Skitse: http://www.yuhuu.dk/boe6.jpg
"En laserstråle sendes vinkelret ind mod et optisk gitter. Lysets bølgelængde er 623,8 nm. På en skærm i afstanden 0,85 m fra gitteret ser man en række pletter svarende til de forskellige ordner. Afstanden mellem de to 1. ordens pletter er 0,66 m. Skærmen er parallel med gitteret og vinkelret på strålens oprindelige retning."
a) Bestem gitterets gitterkonstant:
Bestemt til 1724 nm.
"Nu anbringes gitteret nede i et vandfyldt kar med gennemsigtige sider som vist på figuren. Afstan-den GP er 35 cm, og gitterets plan er parallel med karrets langsider. Laserstrålen sendes ind gen-nem en langside og vinkelret på gitteret. På indersiden af karrets anden langside ser man en række pletter. Afstanden mellem 0.-ordenspletten og en af 2.-ordenspletterne måles til 22,7 cm."
b) Bestem laserlysets bølgelængde i vand:
Bestemt til 469 nm.
Nu kommer problemerne:
"I afstanden 0,85 m fra gitteret findes en skærm. Skærmen er parallel med gitterets plan og dermed vinkelret på strålens oprindelige retning. Karrets vægge er så tynde, at de er uden betydning for udregningerne."
c) Bestem vinkel b:
Skal jeg her bare sætte vinkel Ø1 = indfaldsvinklen, således at denne bliver 15,79º (beregnet ved brug af gitterformlen).
Dernæst kan brydningsvinklen b bestemmes:
(sin i)/(sin b) = (lambda 1)/(lambda 2) <=> (sin b) = (sin i * lambda 2) / (lambda 1) = (sin 15,79º * 623,8nm) / (469nm) = 0,362 <=> vinkel b = 21,22º
Er dette den korrekte udregning?
d) Hvad er nu afstanden mellem de to 1.-ordenspletter?
Hvad skal jeg gøre her?
Håber I kan hjælpe.
// KickAzz
Jeg kunne godt bruge lidt hjælp til denne opgave:
Skitse: http://www.yuhuu.dk/boe6.jpg
"En laserstråle sendes vinkelret ind mod et optisk gitter. Lysets bølgelængde er 623,8 nm. På en skærm i afstanden 0,85 m fra gitteret ser man en række pletter svarende til de forskellige ordner. Afstanden mellem de to 1. ordens pletter er 0,66 m. Skærmen er parallel med gitteret og vinkelret på strålens oprindelige retning."
a) Bestem gitterets gitterkonstant:
Bestemt til 1724 nm.
"Nu anbringes gitteret nede i et vandfyldt kar med gennemsigtige sider som vist på figuren. Afstan-den GP er 35 cm, og gitterets plan er parallel med karrets langsider. Laserstrålen sendes ind gen-nem en langside og vinkelret på gitteret. På indersiden af karrets anden langside ser man en række pletter. Afstanden mellem 0.-ordenspletten og en af 2.-ordenspletterne måles til 22,7 cm."
b) Bestem laserlysets bølgelængde i vand:
Bestemt til 469 nm.
Nu kommer problemerne:
"I afstanden 0,85 m fra gitteret findes en skærm. Skærmen er parallel med gitterets plan og dermed vinkelret på strålens oprindelige retning. Karrets vægge er så tynde, at de er uden betydning for udregningerne."
c) Bestem vinkel b:
Skal jeg her bare sætte vinkel Ø1 = indfaldsvinklen, således at denne bliver 15,79º (beregnet ved brug af gitterformlen).
Dernæst kan brydningsvinklen b bestemmes:
(sin i)/(sin b) = (lambda 1)/(lambda 2) <=> (sin b) = (sin i * lambda 2) / (lambda 1) = (sin 15,79º * 623,8nm) / (469nm) = 0,362 <=> vinkel b = 21,22º
Er dette den korrekte udregning?
d) Hvad er nu afstanden mellem de to 1.-ordenspletter?
Hvad skal jeg gøre her?
Håber I kan hjælpe.
// KickAzz
Svar #1
25. september 2005 af KickAzz (Slettet)
Jeg tror jeg har fundet ud af opgaverne.
Får c) til: 21,22º
og d) til: 0,586m
Får c) til: 21,22º
og d) til: 0,586m
Skriv et svar til: Fysik - Bølgeopgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
