Kemi

Bjerrumdiagram

19. december 2012 af Savas (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hjælp!

 

Jeg skal lave et Bjerrumdiagram over niktoin, og jeg er fuldstændig fortabt! Kan slet ikke huske hvordan man gør!

Håber der er nogle der kan hjælpe!


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. december 2012 af Bankier (Slettet)

1. Find et bjerrumdiagram ex på nettet. Hvad viser det? Jo, det viser fordelingen af protonerede og  ikke-protonerede nikotin molekyler ved forskellige pH.

2. Find Nikotin og se hvor mange H'er  det kan afgive og derefter de forskellige  pKs'er , som angiver hvor forholdet er præcis 1:1.

Til hjælp kan du anvende henderson-Hasselbalch ligningen.

  


Svar #2
19. december 2012 af Savas (Slettet)

Altså - nikotin har 14 H'er, og har pKs værdier på 3,0 og 7,8. Kan jeg bruge det til noget?


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. december 2012 af Bankier (Slettet)

Det er lidt lettere, hvis du først læser dette - der er også et bjerrumdiagram.

http://www.liv.dk/undervisning/kemi/tekster/nikotinmolekylet-form-syre-base-og-optagelse/

Her kan du genfinde dine pks'er.   Du kan på x-aksen (pH) vælge et vilkårligt sted og se på hvilken form nikotin er ved den givne pH.

pH = pks + log (syre/base). Du har fundet nogle pks'er. ved pks er der lige meget på hver form.

dvs

pH = 3,0 + log (1/1)

pH = 3,0 + 0 = 3,0

Når der er ligemeget af den første fom med to H'er og den næste form med kun et H, så er pH = 3,0.

   

 


Svar #4
19. december 2012 af Savas (Slettet)

Tusind tak! Men - en ting er at tegne efter, en anden ting er rent faktisk at kunne lave nogle beregninger og så vide hvor jeg skal sætte mine punkter osv. Det er der jeg er på bar bund, jeg ved ikke hvilke formler jeg skal anvende, og hvad jeg skal indsætte på deres plads :-/


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. december 2012 af Bankier (Slettet)

Linket var tilføjet med intentionen om at give dig en ide om udformningen af diagrammet og anvende de funde pks'er.  

se #1 der står Henderson-Hasselbalch ligningen. Det er den du skal anvende. Find dette i din kemi bog, hvor der sikkert står pædagogisk, hvordan denne benyttes.

Du kender sikkert ligningen som pufferligningen.

Se igen på diagrammet. Hvad er det som er på akserne? pH på x-aksen  og procent (syrebrøken) på y-aksen.

Du har de to pks'er afsæt dem i diagrammet udfor 0,5 på y-aksen. Resten kan du klare med pufferligningen - læs i din bog.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. december 2012 af Bankier (Slettet)

- du skal selv tegne graferne med hensyn til hældning osv -  den er den samme for alle syrer. Det eneste som er forskelligt fra den ene syre til den anden er, hvor pks ligger og derved bliver forskellen bare en parallelforskydning af graferne i et bjerrumdiagram.


Skriv et svar til: Bjerrumdiagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.