Kemi

Omdannelse af estre

19. december 2012 af Roselina (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Kan en ester omdannes til noget?
Jeg har fået spørgsmålet som en del af eksamensforberedelse, og der står absolut intet om det i min bog, og kan heller ikke finde noget på nettet.

Jeg tror min lærer tænker noget i retning af, at aldehyder fx kan oxideres videre til carboxylsyre. Kan man gøre noget i samme retning med estre?
Hvis ja, hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

Estere kan indgå i en række forskellige kemiske reaktioner herunder fx
1) Transesterfikation: Her kan esteren reagere med en alkohol under tilstedeværelse af syrekatalyse og ved opvarmning og danne en ny ester:
R-C(=O)OR1 + HO-R2 + syrekat. + opv. → R-C(=O)OR2 + HO-R1

2) Hydrolyse: Her kan esteren ved opvarmning med tilstedeværelse af enten vandig syre- eller basekatalyse hydrolyseres til den carboxylsyre, den er en derivat af, samt en alkohol (omvendte reaktion af Fischer esterfikation):
R-C(=O)OR1 + syrekat./basekat. (aq) + opv. → R-C(=O)OH + HO-R1
Den basiske esterhydrolyse kaldes desuden også en forsæbning (saponification), idet det er den selv samme proces man udnytter til at danne sæbe ud fra triglycerider (som er en triester).

3) Amiddannelse: Her reagerer esteren med en amin (primær eller sekundær) ved opvarmning og ved tilstedeværelse af basekat. under dannelse af en amid og en alkohol:
R-C(=O)OR1 + R2NH2 + basekat. + opv. → R-C(=O)NHR2 + HO-R1

Der findes flere reaktioner endnu såsom esters reaktion med Grignard reagenser, reduktion til primær alkohol, Claisen kondensation, Dieckmann kondensation etc., men jeg er bange for at de ligger uden for dit pensum. 
 


Svar #2
20. december 2012 af Roselina (Slettet)

Det tror jeg også de gør ;)
Det andet har jed i hvert fald hørt om. Tusind tak!!


Skriv et svar til: Omdannelse af estre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.