Matematik

svingningstid

20. december 2012 af Merdakdak (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal udregne svingningstiden for et matematisk pendul med dæmpning, jeg har tidligere fundet ud af at den afhænger af hastighed, radius på dæmpningen samt viskositeten af luft. Jeg har

T´= (2*π)/(ω´)=(2*π)/√((g/l-1/4 (n/m)^2 )
Men kan ikke se hvor jeg kan variere radius på pendulet altså på dæmpningen. Er der nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2012 af hbhans (Slettet)

Bevægelsesligningen for en dæmpet svingning er

m*x''(t) = -k*x(t) - μ*x'(t)

med løsningen

x(t) = a*e-μt/2m*cos(ωt)

hvor ω = √(k/m - μ2/(4m2))

Det er vel ikke så meget ω du skal se på, men derimod dæmpningsfaktoren exp(-μt/2m). Det er bare mit gæt, for jeg kender ikke opgavens præcise formulering.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2012 af mathon

 

   

med løsningen

                    x(t) = A*e-(μ/(2m))t*cos(ωt + φ)

                               hvor ω = √((k/m) - μ2/(4m2))


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. december 2012 af hbhans (Slettet)

#1 og #2:

Og heraf fås:   T = 2π/ω = 2π/√((k/m) - μ2/(4m2)) = 2π√(m/k) * 1/√(1 - μ2/(4mk))

altså en udæmpet svingning gange en faktor, der virker forøgende på svingningstiden. Nærmer μ2 sig 4mk vokser T over alle grænser og man får en aperiodisk svingning. Men under alle omstændigheder er svingningerne isokrone.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. december 2012 af mathon

heraf fås:

                      udæmpet
                                                     4
π•m   
                                            T = 
---------      
                                                  
√(4km)                 


                      dæmpet
                                                          4
π•m   
                                            T ' = 
--------------     
                                                    
√(4km - c2)         

hvoraf
                                            T ' > T
                
 


Skriv et svar til: svingningstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.