Matematik

Vektorene

28. december 2012 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Kan I hjælpe mig med det her?


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvad skal du have hjælp med her?

Vis at sættet (a1 , a2 , a3 , a4) er lineært uafhængigt, og at vektorerne er parvis ortogonale.


Svar #2
29. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#1

Tak for svaret, opgave a er lavet. Hvordan redegør jeg for opgave b? Altså, hvordan viser jeg

f(λx) = λf(x) og f(x + y) = f(x + y) ?

Jeg har prøvet at definere f(x) = (xa1)a2 + (xa2)a3 + (xa3)a4 på Mape, og der dukkede så mærkelige ting op, som vist her:

Hvad mener du med det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. december 2012 af peter lind

Du skal blot sætte ind i funktionsudtrykkey

f(x+y) = ((x+ya1)a2+ .....

og bruge reglerne for vektorregning på det.

Den anden del vises på tilsvarende måde.

Du kan også samle det hele under en hat ved at beregne f(k1x+k2y) = ....


Svar #4
29. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#3

OK, tak. Har skrevet det i hånden og vist, at den er lineær. 

Kan I hjælpe mig med c?


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Med hensyn til basen (a1,a2,a3,a4) har man

f(x1,x2,x3,x4) = x1a2 + x2a3 + x3a4


Svar #6
29. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#5

Hmm altså, man har en funktion ifølge opgavesættet, 

f(x) = (xa1)a2 + (xa2)a3 + (xa3)a4

så beskriver en funktion mht. den nævnte base, og givet den som du har beskrevet i #5? Er de skalarprodukter blevet forsvundet eller hvad? Betyder det ellers så, at Matricen A = (a1  a2  a3  a4)? Hvad med B = ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Skalarprodukterne er da ikke forsvundet, men udregnet. At vektoren x har koordinatsættet (x1,x2,x3,x4) efter basen (a1,a2,a3,a4) betyder jo, at

x = x1a1 + x2a2 + x3a3 + x4a4 ,

og dermed, at

xa1 = x1 , osv. . Egentlig skal det vist være

xa1 = x1|a1|2 = 4x1, da basen ikke er normeret, hvorfor det må være

f(x1,x2,x3,x4) = 4x1a2 + 4x2a3 + 4x3a4


Svar #8
01. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#7

Ok, så er jeg lidt med på det. Jeg går ud fra, at

f(x) = (xa1)a2 + (xa2)a3 + (xa3)a4

, hvor x = (x1, x2, ..., x4) = (0, xa1, ..., xa3)   er det korrekt?

Hvis det ikke er korrekt, forstår jeg desværre ikke din forklaring om denne basse ikke er normeret, som jeg ikke rigtigt kan komme i tanke om, hvordan man kan vide/finde ud af det. Jeg har udtrykket det anderledes, at det skal stå rækkefølge, fordi

f(x) = x1a1 + ... + xnan  , så kan jeg se i dette tilfælde, at x1 må være lig med nul. Altså

f(x) = 0 + x2a2 + x3a3 + x4a4

Hvis jeg tager fejl, venligst forklar mig det. 

PS: Hvorfor har du valgt bogstavet f med tyk skrift?


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Nej, det er ikke korrekt, at

x = (x1, x2, ..., x4) = (0, xa1, ..., xa3)

At en vektor x har koordinaterne (x1,x2,x3,x4) med hensyn til en ortogonal basis (a1,a2,a3,a4) betyder, at

x = x1a1 + x2a2 + x3a3 + x4a4

som jeg skrev i #7. Man har så

xa1 = x1·|a1|2 = 4x1 , xa2 = 4x2 , og xa3 = 4x3 , hvorfor

f(x) = (xa1)a2 + (xa2)a3 + (xa3)a4 = 4x1a2 + 4x2a3 + 4x3a4


Svar #10
01. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#9

Hmm.. OK, hvis man har

f(x) = 4x1a2 + 4x2a3 + 4x3a4, kan jeg kun se, at a1 og x4 ikke er med i dette udtryk. Hvad kan man sige om det, eller er det unødvendigt at spekulere over det? Jeg opstiller en matrix A:

A = (0  4   4   4

       0 -4  4   -4 

       0  4  -4  -4 

       0 -4  -4   4)

Er det rigtigt opstillet?


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det er ikke korrekt. En vektor x med korodinatsættet (x1,x2,x3,x4) afbildes jo i en vektor med koordinatsættet

(0,4x1,4x2,4x3), så afbildningsmatricen med hensyn til denne basis (a1,a2,a3,a4) er da

A = (0 0 0 0
        4 0 0 0
        0 4 0 0
        0 0 4 0)


Svar #12
01. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#11

Oh damn -.-' .. Sad lige og læste dit svar i #11 i lang tid og forstod ikke en pind hvordan du fandt ud af det. Men så var jeg ude og spiste noget mad for at slappe min hjerne lidt af. Da jeg kom tilbage og genlæste dit svar, forstod jeg det lol. Tak for svaret. Men er det nødvendigt at reducere denne matrix, eller skal det lades stå? Hvis jeg reducerer den videre, får jeg

A = (1 0 0 0

        0 1 0 0

        0 0 1 0

        0 0 0 0)

hvilket betyder, at det også afbildes i en vektor med koordinatsættet (x1, x2, x3, 0) mht den samme basis. (Lyder det forkert?)

Kan du hjælpe mig med at forstå den samme opgave, hvor man skal bestemme en matrix B?


Brugbart svar (1)

Svar #13
01. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du kan da ikke lave om på matricen A , som du gør. Den er, som den er i #11.

Man skal så lave en transformation svarende til overgangen fra basen (a1,a2,a3,a4) til den kanoniske basis (e1,e2,e3,e4) . benyt, at man kender koordinaterne for basisvektorerne (a1,a2,a3,a4) med hensyn til basen (e1,e2,e3,e4) .


Svar #14
01. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#13

Vil det sige, at

x = 0e1 + 4x1e2 + 4x2e3 + 4x3e4 ?


Brugbart svar (1)

Svar #15
01. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hvad mener du med det? x er en generel vektor. Vi satte den til x = (x1,x2,x3,x4) med hensyn til basen (a1,a2,a3,a4) .


Svar #16
01. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#15

Jeg prøver at lave den samme rækkefølge/fremgangsmåde, som du havde gennemgået i #9. Jeg ville starte med en vektor inden jeg farer vild. Altså, så forstår jeg ikke rigtigt denne del: "benyt, at man kender koordinaterne for basisvektorerne (a1,a2,a3,a4) med hensyn til basen (e1,e2,e3,e4) ."


Brugbart svar (1)

Svar #17
01. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det drejer sig om at finde billedet f(x) af en vektor x , og det billede er kendt, når vektoren x og billedet f(x) er beskrevet i basen (a1,a2,a3,a4) . Så man skal benytte, at man kender koordinaterne for basisvektorerne (a1,a2,a3,a4) med hensyn til basen (e1,e2,e3,e4) til at transformere hele herligheden til basen (e1,e2,e3,e4) .


Svar #18
02. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#17

Jeg vil ikke prøve at være irriterende.Jeg aner ingenting, hvad du prøver at forklare. Jeg er glad for, at du har forsøgt at hjælpe mig det her igennem i lang tid. Kan du give mig et link eller noget, jeg kan komme igang med det her? Hvordan kender man koordinaterne for basisvektorene (a1,a2,a3,a4)? Hvordan transformerer jeg det til det andet?


Brugbart svar (0)

Svar #19
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Når man skifter basis, skifter matricen A for den lineære afbildning f til

B = S·A·S-1

hvor S repræsenterer transformationsmatricen mellem de to baser.


Svar #20
02. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#18

Det ser ud som, at man vælger en vilkårlig matrix S, så vil der være lige lange på hver sider, altså

B·S = A·S ⇒ BS·A·S-1 = A·E , for S·S-1 = E (enhedsmatricen).

Kan man så ikke slutte med at sige, B = A·E = ... ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.