Kemi

Carbonhydrider og alkoholer

29. december 2012 af Roselina (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal give eksempler på fremstilling af carbonhydrider og alkoholer.

Alkoholerne kan jeg godt klare... Men carbonhydriderne? Hvordan fremstilles de? Er det mok at sige at alkener og alkaner fremstilles ved sprængning af en dobbeltbinding, eller er der andre måder?


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. december 2012 af Martinen (Slettet)

Altså carbonhydrider er organiske forbindelser, der består udelukkende af kulstof og brint. De opdeles i flere grupper: alkaner, cycloalkane, alkener, alkyner og aromate. Alkaner, alkener, alkyner er dog de mest almindelige.

Alkaner = CnH2n+2

Alkener = CnH2n

Alkyner = CnH2n-2

Husk, at alkener og alkyner starter med Ethen/ethyn!

En mulighed for at fremstille alkener er en partiel hydrering af alkyner. Her bruges en "Lindlar-katalysator" (baserer på Palladium(II)-chlorid) til hydration. 

 HC = CH + H - H --> CH2=CH2

Ethin hydreres her gennem optagelsen af brint til ethen.


Svar #2
29. december 2012 af Roselina (Slettet)

Tak skal du have. Jeg tror ikke jeg vil kaste mig ud i ndet med partiel hydrering til den mundtlige eksamen - det er ikke noget vi før har haft. Jeg tænker nu mere i de simpple typer af reaktioner som addition, substitution, elimination osv?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. december 2012 af Martinen (Slettet)

Jamen et eksempel kunne være CH4 + O2 --> CO2 + 2*H2O

Ved elimination bliver en alkan omdannet til en alken. Det er i princippet en omvendt addition.

Dobbelbindingen er den mest reaktive del af en alken og det er her reaktionen vil foregå ved additionen. Der lægges noget til et organisk stof under sprængning af den ene binding i en dobbeltbinding (eller en eller to bindinger i en trippelbinding).

Substitution er en erstatning af en atom eller en atomgruppe.

 


Svar #4
30. december 2012 af Roselina (Slettet)

Okay.
Tusind tak skal du have. Jeg tror jeg er kommet lidt videre nu i hvert fald :)


Skriv et svar til: Carbonhydrider og alkoholer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.