Matematik

Beregn tallet b

02. januar 2013 af hjalpe (Slettet) - Niveau: A-niveau

I følgende opgave er jeg kommet på vildspor, og håber derfor på, at en venlig sjæl kan lede mig frem til den rette løsning.

 

Opgaveteksten lyder som følgende:

 

Funktionen har forskriften

               h(x)= a • cos(bx) + d              ,              x∈[0;6]

Det oplyses, at h har størsteværdi i punktet (0,3), mindsteværdien i punktet (3,1), og at perioden for h er 6.

 

a)    Beregn tallet b

b)    Beregn tallene a og d


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt almindelige egenskaber ved funktionen cos() . Perioden er 6, så derfor er

b·2π = 6

Amplituden a er den halve forskel mellem maximum og minimum, og d er gennemsnittet af maximum og minimum.


Svar #2
02. januar 2013 af hjalpe (Slettet)

Hvorledes anvender jeg størsteværdien og mindsteværdien i både opgave a) og b) ?
 

og

Som du skriver i forhold til opgave b), hvordan skal jeg anvende disse værdier for at nå frem til selve resultatet?


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. januar 2013 af hbhans (Slettet)

b kan beregnes ud fra periodiciten: h(x) = h(x+6) :

acos(bx) + d = acos(b(x+6)) + d som kan forenkles til

cos(bx) = cos(b(x+6))

Da cos har perioden 2π fås heraf

b(x+6) = bx + 2π

Heraf findes b = π/3

a og d findes ved at udnytte oplysningerne om mindsteværdi og størsteværdi. Det giver 2 ligninger.

 


Svar #4
02. januar 2013 af hjalpe (Slettet)

Så ligningen for a bliver y2-y1 / x2-x1

og ligningen for d bliver b2-4 • a • c   ?


Svar #5
02. januar 2013 af hjalpe (Slettet)

^


Brugbart svar (2)

Svar #6
02. januar 2013 af hbhans (Slettet)

Størsteværdi i (0,3) :              3 = acos(0) + d, dvs:

3 = a + d

Mindsteværdi i (3,1):             1 = acos(3b) + d, dvs. 1 = acos(π) + d, da b = π/3, altså:

1 = -a +d

Heraf findes a og d.


Svar #7
02. januar 2013 af hjalpe (Slettet)

Tak for din umaghed.

Men bare for at få det skåret ud i pap, betyder dit ovenstående svar så følgende:
 

a = 3

d = 1 

 

Hvis ikke, så håber jeg du kort vil konkludere for mig, hvad det helt præcist er jeg mangler.


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Løs ligningssystemet

a+d = 3

-a+d = 1

eller benyt forklaringen i #1:

Funktionens maksimum er hmax = 3 , og funktionens minimum er hmin = 1 . Amplituden a er den halve forskel mellem hmax og hmin:

a = (hmax - hmin)/2 = (3-1)/2 = 1 .

Forskydningskonstanten d er middelværdien af hmax og hmin:

d = (hmax+hmin)/2 = (3+1)/2 = 2 ,

hvilket også fremgår ved at løse det lille ligningssystem i a og d.

 


Svar #9
02. januar 2013 af hjalpe (Slettet)

En stor tak til jer begge to. Utroligt skønt der er nogen der kan hjælpe en, når krisen er nær.

Godt nytår.


Skriv et svar til: Beregn tallet b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.