Matematik

integrabilitet af eksponentialfunktioner.

02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen der kan hjælpe mig med at integere (1/k)*ekx og (ax)/lna

via integrationsprøven, og gerne med lidt tekst som forklaring?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at differentiere funktionerne ekx og ax = ex·ln(a) . Deraf vil man kunne finde stamfunktioner til ekx og ax .


Svar #2
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)

Det har jeg gjort, hvad er næste skridt så ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Af (ekx)' = k·ekx , ser man jo, at

((1/k2)·ekx)' = (1/k)·ekx ,

hvoraf man aflæser en stamfunktion for (1/k)·ekx .


Svar #4
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)

men hvor kommer 1/k^2 fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det kommer ved at dividere ligningen

(ekx)' = k·ekx

med k2 på hver side.


Svar #6
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)

hvilken regl bruger man til at komme frem til det , er det så ved hjælp af integrationsprøven?


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du må have lært, at

(ekx)' = k·ekx .

Deraf følger så, at

(1/k2)·(ekx)' = (1/k)·ekx ,

og dermed

((1/k2)·ekx)' = (1/k)·ekx .

Heraf ses, at (1/k2)·ekx er en stamfunktion til (1/k)·ekx .

Der gælder, at F(x) er en stamfunktion til f(x) , hvis og kun hvis F'(x) = f(x) .


Svar #8
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)

Hvad så med den næste, kan du hjælpe mig med den ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Den burde du selv kunne finde ud af nu ved at benytte vinket i #1.


Svar #10
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)

nej, for jeg forstår det ikke.. 

Vi ved at aogså kan skrives som exlna.

dvs (ax)'=(exlna)'=ax·lna,

 

men hvad så ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Da ax = ex·ln(a) , har funktionen ax/ln(a) jo samme form som ekx/k med k = ln(a) , så du burde være i stand til at besvare dette spørgsmål uden yderligere beregninger.


Svar #12
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)

altså divideres der med lna2 på begge sider ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Sæt k = ln(a) i resultatet fra den første opgave.


Svar #14
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)

jeg forstår det bare ikke godt nok til at formulere det med ord selv. 

altså (ax)'=(exlna)'=ax·lna

Der ses nu samme form som ved (ekx)'. Dermed får vi at lna=k.

Hvis vi nu indsætter lna på k's plads  i resultatet af ((1/k2)·ekx)'=(1/k)·ekx, får vi:

(1/lna)·elna·x .

Da exlna=ax, får jeg:

(ax)'=ax/lna 

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er ikke korrekt, at

(ax)' =ax/ln(a) .

Man har ax = ex·ln(a) , hvorfor (ax)' = ln(a)·ex·ln(a) = ln(a)·ax , og dermed

((1/(ln(a))2)·ax)' = ax/ln(a) ,

hvoraf man ser, at (1/(ln(a))2)·ax er en stamfunktion til ax/ln(a), hvilket også ses dirtekte af det fundne resultat for stamfunktionen til ekx/k ved at sætte k = ln(a).


Svar #16
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)

okay, nu er jeg med .. 

 

Hvad så med for logeritmefunktionen ln x:

 

Vi ved at (lnx)'=1/x+k

Jeganvender integrationsprøven: (f(x)dx)'=f(x) til at bevise dette.

Da det er en sumpunktion differenterer jeg de to led hver for sig.

(lnx+c)'=(lnx)'+(c)'

(c)'=0

(lnx)'=1/x

Dermed får vi altså:

(lnx+c)'=(lnx)'+(c)'=1/x+0=1/x


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Nej, der gælder, at (ln(x))' = 1/x . Hvad går din opgave ud på? Skal du bestemme en stamfunktion til ln(x) ?

Altså man skal bestemme ∫ ln(x) dx      ? Prøv at benytte partiel integration i stedet.


Svar #18
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)

Redegør for differentiabilitet og integrabilitet af de naturlige logaritmer og eksponentialfunktioner.


Brugbart svar (0)

Svar #19
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det er sikkert vist i din bog, at ln(x) og ex er differentiable. Hvordan det gøres afhænger af, hvordan funktionerne er defineret i pensum, men man benytter tretrinsreglen i beviset.

At funktionerne er integrable følger af, at de er kontinuerte.


Svar #20
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)

Jeg har set i vores bog(uden held), og var desværre ikke til undervisning den dag det blev gennemgået:

Derfor slår jeg et opslag op her, for at få hjælp:

Jeg har differentieret og fået:

y=lnx, y'=1/x

1. trin: Delta Y=ln(x0+h)-ln(x0)

2. trin: Delta Y/h=(ln(x0+h)-ln(x0))/h <=>

Delta Y/h=(lnx0(ln(h)-ln(x0)))/h <=>

Delta Y/h=(lnx0(ln(h)-1))/h

3. trin: DeltaY/h --> ln(x0)(ln(h)-1)/h =lnx0*1=lnx0 for h gående mod 0

 


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.