Matematik

ligning

02. januar 2013 af avengers (Slettet)

jeg har et spørgsmål til en opgave

opgaven lyder,

 

i en model for hvordan en bestemt  population udvikler sig i tidens løb, antages det, at populationens væksthastighed er proportional med populationens størrelse,

tiden t måles i døgn, og proportionalitetskonstanten er 0,084,

det antages at der til at begynde med er 10 individer i populationen,

 

1. hvordan opkrives en differentialligning, der beskriver populationens udvikling, ?

2. hvordan bestemmes ved hjælp af modellen antallet af individer efter 7 døgn, ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man kalder populationens størrelse som funktion af tiden for y(t) , er væksthastigheden da y'(t) . Det oplyses, at væksthastigheden y'(t) er proportional med y(t) med porportionalitetskonstant 0,084 . Prøv at udtrykke dette i en ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. januar 2013 af PeterValberg

En sådan differentialligning skal følge modellen:

som har den fuldstændige løsning:

hvor c er en konstant, du kan bestemme vha. oplysningen y(0)=10

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
06. januar 2013 af avengers (Slettet)

godt såvel,

når jeg sætter y (t) ind, så kommer y´(t) til at lyde

y ´(t) = k * c * ekx

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis man omsætter svaret i #1 til en ligning, kommer denne til at lyde

y'(t) = 0,084·y(t) , med y(0) = 10 .

Løs nu denne differentialligning og benyt begyndelsesbetingelsen til at bestemme integrationskonstanten. benyt så modellen til at beregne y(7) .


Svar #5
06. januar 2013 af avengers (Slettet)

hvis y (0) = 10 svarer til c * ekx

kan y ´(t) således også være

y ´(t) = k * 10,


Svar #6
06. januar 2013 af avengers (Slettet)

#4

y ´(t) med y (0) = 10 bliver

y ´(t) = 0,084 * 10,


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5, #6

Du roder differentialligningen sammen med begyndelsesbetingelsen.

Differentialligningen

y'(t) = 0,084·y(t)

har den fuldstændige løsning

y(t) = c·e0,084t ,

og man benytter så begyndelsesbetingelsen y(0) = 10 til at fastlægge konstanten c.

y(0) = c·e0 = c = 10 .


Svar #8
06. januar 2013 af avengers (Slettet)

godt så,

så vil y ´(t) lyde

y ´(t) = 10 * e0,084*t,


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er jo løsningen på differentialligningen med den angivne begyndelsesbetingelse

y(t) = 10 · e0,084t .

Ved differentiation, eller ved at benytte differentialligningen, har man, at

y'(t) = 0,084·y(t) = 0,84·e0,084t


Svar #10
06. januar 2013 af avengers (Slettet)

godt så,

 

hvis jeg indsætter 7 ind i t, bliver y ´(t) til

y ´(t) = 0,84 * e0,588,


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jo, det er da korrekt, men du skal beregne y(7) ved hjælp af modellen.


Svar #12
06. januar 2013 af avengers (Slettet)

jeg ved ikke hvad det menes med modellen,

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Modellen er givet ved funktionen y(t). Man skal beregne y(7), ikke y'(7).


Svar #14
06. januar 2013 af avengers (Slettet)

hvis jeg beregner y(7) får jeg

y (7) = 10 * e0,069*7 = 10 * e0,588

når jeg derefter sætter den ind i y ´(t) får jeg

y ´(t) = 0,084 * y(7) = 0,84 * e0,588,

 h vad mangler jeg,? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Der skal ikke sættes ind i noget med y'(t) . Man skal beregne y(7) ved at sætte t = 7 i den færdige forskrift

y(t) = 10 · e0,084t

Jeg ved ikke, hvor du får de 0,069 fra (måske fra en helt anden opgave?).

Man får så

y(7) = 10·e0,084·7 = 10·e0,588

og det skal så regnes færdigt (et par klik på lommeregneren).


Svar #16
06. januar 2013 af avengers (Slettet)

tak,


Svar #17
06. januar 2013 af avengers (Slettet)

det var hele jeg vil spørge om,


Brugbart svar (0)

Svar #18
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Hvad spørger du om her?


Svar #19
06. januar 2013 af avengers (Slettet)

ingenting, jeg vil bare sige tak for hjælpen,


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.