Fysik

Rydberg

04. januar 2013 af Jelly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Er der nogle der kan forklare mig med denne opgave:

For brint og kun for brint skal du på en tegning af brintatomet vise de 4 overgange som giver synligt lys. Beregn bølgelængden af de 4 overgange ved hjælp af Rydberg formlen og sammenlign med egne målte værdier og databogens værdier. Kommenter nøjagtigheden i de målte værdier.

Jeg forstår ikke hvad de mener med at tegne brintatomet og de 4 overgange der omtales?  

 

Håber nogle kan forklare mig.

 

Takker på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)


Svar #2
04. januar 2013 af Jelly (Slettet)

Vil det så sige at man skal tegne figuren som du har henvist til men hvordan forklarer den de 4 overgange som giver synligt lys?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Denne figur er måske mere forklarende. http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_spectral_series#Physics

De fire første linier i Balmerserien er linierne i den synlige del af spektret.


Svar #4
04. januar 2013 af Jelly (Slettet)

okay tak for det!

Men hvordan skal jeg beregne bølgelængden af de 4 overgange ved hjælp af Rydberg formlen?

Kan jeg ikke bare bruge lambda = sin(teta) * d ? Ved ikke hvordan jeg skal anvende rydberg formlen?


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Dette har ikke noget med gitterligningen at gøre. Rydbergformlen er angivet i det samme link, hvortil jeg henviste i #3

 {1 \over \lambda} = R \left( {1 \over (n^\prime)^2} - {1 \over n^2} \right) \qquad \left( R = 1.097373 \times 10^7 \ \mathrm{m}^{-1} \right)

n og n' er energiniveauernes numre.


Svar #6
04. januar 2013 af Jelly (Slettet)

Er dette korrekt:

1/lambda = 1.097*10^7*(1/2^2 - 1/1^2) men det giver en bølgelængde på -2,18*10-21 og det passer jo ikke? 

har brugt n=2, n=1 ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

For at give meningsfulde resultater, skal n være større end n'. Balmerserien fremkommer med n' = 2 . De første fire bølgelængder i Balmerserien fremkommer så ved at sætte n = 3, 4, 5, 6 .


Svar #8
04. januar 2013 af Jelly (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! 


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. januar 2013 af mathon


Skriv et svar til: Rydberg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.