Kemi

opløslighedsprodukt

06. januar 2013 af dreadwagk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej alle

Jeg har et problem med spørgsmålet:

Beregn opløseligheden (g/l) af bly(II)phosphat i 0,100 M Na3PO4. Der tages ikke hensyn til phosphationens basiske egenskaber.

Opløselighedsproduktet for bly(II)phosphat, Pb3(PO4)2, er L = 1,0 · 10–57 M5.

Molær masse/g·mol–1: Pb3(PO4)2: 811,5.

 

Jeg har lige regnet opløslighedsproduktet i rent vand. Men jeg kan ikke se hvad man skal gøre anderledes nu hvor det ikke er rent vand.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2015 af Heptan

Der er tale om den såkaldte fællesioneffekt. Da der i forvejen er phosphat i blandingen formindskes opløseligheden af bly(II)phosphat.

Rent vand:

L=(3x)^3\cdot (2x)^2 \\ \\ \Leftrightarrow x=1,56\cdot 10^{-12}\ \textup{M}

hvor x er opløseligheden.

Ikke rent vand (0,100 M Na3PO4)

Koncentrationen af phosphat i ligevægt er 2x + 0,100 M, hvor x er opløseligheden. Den nye opløselighed kan beregnes på tilsvarende vis:

L=(3x)^3\cdot (2x+0,100\ \textup{M})^2 \\ \\ \Leftrightarrow x=2,78\cdot 10^{-17}\ \textup{M}

Opløseligheden af bly(II)phosphat er lavere i en opløsning af 0,100 M Na3PO4.


Skriv et svar til: opløslighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.