Kemi

Fremstilling af puffersystem.

07. januar 2013 af Craazed (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået et opgave sæt, og alle spørgsmålene er lavet undtagen denne her, da jeg ikke ved hvordan jeg skal starte, da jeg er ikke er så god til puffersystemer. 

Spørgsmål lyder: 

 

Der er fremstillet 1 L af et puffersystem bestående af HOCl og NaClO med [HOCl] = 0,200 M og
[ClO−] = 0,160 M.

1) Beregn pH i dette puffersystem.

Der tilsættes nu 60,0 mL 1,00 M NaOH til det ovenstående puffersystem.


2) Beregn pH efter tilsætningen af NaOH.

 

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. januar 2013 af mathon

1)
                                 pH = pks + log( [ClO] / [HClO] ) = 7,5 + log( 0,160 / 0,200 ) = 7,40

2)
           ved tilsætning af 60,0 mL 1,00 M NaOH = 0,060 mol OH- ændres fællesvolumen og koncentrationer

           det nye fællesvolumen er 1,060 L
og
           0,060 mol OH- neutraliserer 0,060 mol HClO, hvorved de nye stofmængder
           bliver

            n(HClO)efter = (0,200 - 0,060) mol = 0,140 mol   med  c(HClO)efter = (0,140 mol)/(1,060 L) = 0,132 M

            n(ClO-)efter = (0,160 + 0,060) mol = 0,220 mol   med  c(ClO-)efter = (0,220 mol)/(1,060 L) = 0,208 M

                                 pHefter = 7,5 + log( 0,208 / 0,132 ) = 7,70

 

da voluminet er fælles
kunne opgaven også
løses

                                 pHefter = 7,5 + log( nb / ns ) = 7,5 + log( 0,220 / 0,140 ) = 7,70
 

                          


Svar #2
07. januar 2013 af Craazed (Slettet)

Tusinde tak, Mathon.

Men fik mit svar til at være 7,49.. 

Tror det må være en regnefejl. :) Jeg retter, bukker og takker :-) 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. januar 2013 af Saraah91 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan du får de nedstående tal, ellers alt andet har jeg forstået.

 

ved tilsætning af 60,0 mL 1,00 M NaOH = 0,060 mol OH- ændres fællesvolumen og koncentrationer

det nye fællesvolumen er 1,060 L


Skriv et svar til: Fremstilling af puffersystem.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.