Kemi

:(Stofmængde?HJÆLP!!!!

08. januar 2013 af Smukt (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle søde mennesker derude. Jeg har virkelig brug for hjælp lige nu.

Jeg har fået en lektie til i morgen som lyder således:

-Find stofmængden i følgende portioner ved normale atmosfæriske forhold:

A) 10L Helium(g)

B) 10g Helium

VIL I VÆRE SØDE OG HJÆLPE MIG? Jeg forstår virkelig ikke hvorfor der står (g) efter Helium, og hvad der menes med atmosfæriske forhold.

 

HJÆLP MIG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Skal man omregne 10L til gram? hvis ja, hvordan? :O heeeeeeeeeeelllppp please


Svar #1
08. januar 2013 af Smukt (Slettet)

hjælp mig nu:(


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. januar 2013 af ChemistryIsKey

Til A)

Der står (g), da stoffet er på gasform. Du kan anvende idealgasloven til at beregne stofmængden af helium:

     n  =  (p * V) / (R * T)   hvori n er stofmængden,
                                           p er trykket (1 bar), 
                                           R er gaskonstanten og 
                                           T er temperaturen (25 ºC = 298,15 K)

Udregnes dette ser det ud som følgende:

     n = (1 bar * 10 L) / (0,08314 L*bar/(mol*K) * 298,15 K) = 0,403 mol

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. januar 2013 af ChemistryIsKey

Til B)

Først finder du heliums volumen vha densitetsregning:

    V = m / ρ = 10 g / 0,164 g/L = 60,98 L

Nu sætter du voluminet ind i samme formel som #2 og finder stofmængden:

    n = (p * V) / (R * T) = (1 bar * 60,98 L) / (0,08314 L*bar/(mol*K) * 298,15 K) = 2,46 mol

Håber det hjalp :-)


Svar #4
08. januar 2013 af Smukt (Slettet)

Tusind mange tak!

 

Men hvor ved du fra, at Temperaturet er 298,15 K ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. januar 2013 af ChemistryIsKey

Det er jeg heller ikke 100% sikker på, men i din beskrivelse af opgaven skrev du: 'under normale atmosfæriske betingelse', så jeg tænkte at gasserne befandt sig i standardtilstanden - altså 25 ºC (298,15 K) og 1 bar. Det er altså bare et estimeret gæt, men det er normalt under idealgasregning, at temperaturen er omkring 20-25 ºC (i hvert fald i de opgaver jeg har arbejdet med i gymnasiet). Men der står ikke yderligere om temperaturen i opgaven vel? :-)


Svar #6
08. januar 2013 af Smukt (Slettet)

#5
 

Det er jeg heller ikke 100% sikker på, men i din beskrivelse af opgaven skrev du: 'under normale atmosfæriske betingelse', så jeg tænkte at gasserne befandt sig i standardtilstanden - altså 25 ºC (298,15 K) og 1 bar. Det er altså bare et estimeret gæt, men det er normalt under idealgasregning, at temperaturen er omkring 20-25 ºC (i hvert fald i de opgaver jeg har arbejdet med i gymnasiet). Men der står ikke yderligere om temperaturen i opgaven vel? :-)

 

 

Det gør der ikke, nej :) Men mange mange tusinde tak for hjælpen!!


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. januar 2013 af ChemistryIsKey

Det var så lidt! Håber det kunne bruges og er korrekt :D


Skriv et svar til: :(Stofmængde?HJÆLP!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.