Fysik

Hjælp til mekanik

12. januar 2013 af ViviKim (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa,

sidder med tirsdagens aflevering og har problemer med to spørgsmål:

14. To sammenbundne elastikker fastgøres til to lodrette stænger. Et ophængt 200 grams lod vil synke 8.3 cm. Brug formlen F = m*9.82 (p. 21) til at vise, at elastikkerne har fjederkonstanten 23.7 N/m, og find den maksimale hastighed for loddet, hvis det trækkes vandret 10 cm ud og slippes. Tyngdekraften negligeres.

Denne opgave forstår jeg desværre ikke at løse. Nogen der kan være behjælpelige her?

 

15) En kugle sendes med begyndelseshastighed 12.3 m/s op ad et skråplan, som er hævet 28 grader fra vandret. Hvor langtkommer kuglen op ad skråplanet?

Problemer her består i, at facitlisten siger at resultat solves til at være 16,4 m. Uanset hvordan jeg vender og drejer det, så får jeg resultatet til blive 28,4m.

E = ? Ekin = Epot = ½*m*v2 + m*g*h

m =
v = 0,123 m/s
g = 9,82 m/s2

Ekin = ½*m*12,32

Ekin = 75,6*m m/s

Epot = m*9,82*(d*sin(28))

Solve(d) = 28,4

E = 28,4 m

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

15)

Kuglen bevæger sig med konstant acceleration a = -g·sin(28º). Dens hastighed som funktion af tiden er da

v(t) = v0 - g·sin(28º)·t 

Den kommer til den højeste stilling, hvor v(t) = 0 , dvs til tiden

t = v0 / (g·sin(28º)) ,

hvor den vil være i afstanden

s(t) = v0·t - (1/2)·g·sin(28º)·t2 = (1/2)·v02/(g·sin(28º)) = 16,4m

langs skråplanen.

Med din fremgangsmåde har man

(1/2)mv02 = mg·d·sin(28º), dvs

d = (1/2)·v02/(g·sin(28º)) ,

dvs. samme udtryk, som s(t).

Du får 28,4m fordi du regner skråplanets vinkel som 28 radianer i stedet for 28º.

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

14.

Når fjederen er ophængt i ligevægt, gælder der, at tyngdekraften er i balance med fjederkraften, og derfor

F = k·x = mg .

Med m = 0,2kg og x = 0,083m fås

k = mg/x = 23,7N/m


Svar #3
13. januar 2013 af ViviKim (Slettet)

Mange tusind tak for hjælpen :)

Fornemt med den udspecificerede udregning, det gav en del mere mening ! Tak !

 

Havde godt mistænkt lommeregneren for at være forkert indstillet, har efterhånden glemt hvordan den funker ;) , da flere sin og cos udregninger ikke stemte helt.

 


Skriv et svar til: Hjælp til mekanik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.