Matematik

Globalt max for funktion

14. januar 2013 af SimonMJ89 (Slettet)

Har en funktion f(x,y) = -x2 +4x - y, jeg skal vise at f(x,y) har et globalt maximum.

 

Som jeg har forestået skal man, for at finde monotoniforholdene for funktionen med 2 variable, finde de stationære punkter først.

Disse stationære punkter findes ved at differentier funktionen, og bruge nulreglen for at isolere henholdsvis x og y.

 

Men i denne opgave når jeg differentier så er der ikke 2 ukendte variable i hver ligning - hvor jeg ikke kan bruge nulreglen.

f ' 1 (x,y) = -2x + 4

f ' 2 (x,y) = -2y

 

Jeg har forsøgt mig med at gange nogle x og y ind i ligningen og prøve at finde nogle rødder men ikke med gunstigt resultat. Er der nogle der kan spotte hvad jeg overser?

 

Som jeg forstår det, så skal jeg efter at de stationære punkter er fundet differentier i anden orden for at, kunne finde evt minimum, maksimum'er og saddelpunkter


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2013 af MPSG (Slettet)

Hej,


Som du selv har skrevet har du allerede partielt differentierert liningen: 

f'1(x,y)=-2x+4 = 0

Denne ligning siger at x = 2.

f2(x,y)=-2y=0

Denne ligning siger at y=0

Altså har funktionen et stationært punkt i (2,0).

 

Håber at det hjælper :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2013 af peter lind

Du skal løse ligningerne f'x(x,y) = -2x+4 =0 og f'y(x,y) = -2y = 0.  At y ikke forekommer i den første og x ikke i den anden gør det blot nemmere at løse ligningerne.

Problemet kan også nemt løses uden brug af differentiation. f(x,y) = -x2+4x-y2 = -(x-2)2 -y2 + 4. Omskrivningen giver ikke alene punktet for maksimum. Du kan direkte aflæse, at det er et maksimum, og hvad maksimumsværdien er.


Svar #3
14. januar 2013 af SimonMJ89 (Slettet)

Så du spørger jeg måske lidt dumt - (2,0) er mit globale maksimum ikke?

Og i så fald skal man slet ikke foretage en klassificering? eller kan man læse det direkte derfra? (hvorledes?)

 

Ps. tak for de hurtige svar


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2013 af MPSG (Slettet)

Laver du omskrivningen fra 2, kan du direkte udledde at det er et maksimum:-) husk at noget i anden altid vil være positivt og læg godt mærke til paranteserne;-) gør du ikke det må du se efter type af punkt

Svar #5
14. januar 2013 af SimonMJ89 (Slettet)

Kunne du ikke være en champ og skrive det du gør? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. januar 2013 af MPSG (Slettet)

Hej Simon, jeg er ked af at jeg ikke så dit spørgsmål igen - men bare lige til opfølgning:

 

#2 skrev:

f(x,y)=-(x-2)2-y2 + 4

Og du løste at det stationære punkt var i (x,y)=(2,0).

Ser du lidt på funktionsforskriften kan du dele den op i led:

Ledet:

-(x-2)2

Vil ALDRIG blive større end 0, da x2altid vil være positivt, og da leddet er -xvildet altid være enten 0 eller negativt. Samme argumentation kan bruges med -(y2). Du ved derfor at de 2 første led MAKSIMALT kan give 0 hvis der står 0 som x og y, hvilket der jo gør i det stationære punkt!

#2 siger også at du kan aflæse værdien, hvilket jo er nemt da der i det staionære punkt så står:

f(x,y)=-(0)2-02+ 4

Hvilket jo er 4.

Håber det hjalp :)


Svar #7
18. januar 2013 af SimonMJ89 (Slettet)

Gjorde det bestemt :) Mange tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: Globalt max for funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.