Matematik

Diff. ligning

14. januar 2013 af AndersRD (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey :)

En funktion f er løsning til differentialligningen y'=2 x+5-y, og linjen med ligningen y = 1 er tangent til grafen for f.
a) Bestem en forskrift for f.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løs differentialligningen og fastlæg integrationskonstanten ud fra oplysningen om tangenten. Linien med ligningen y = 1 har hældningskoefficient 0.


Svar #2
14. januar 2013 af AndersRD (Slettet)

Det ved jeg godt. Men jeg er begyndt sådan indtil videre 

y'=2x+5-y ⇔ y=dy/dx=2x+5-y

Nu har jeg solvet

solve(2x+5-y,y)= 2x+5

 

Hvad skal jeg så gøre ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du har ikke løst differentialligningen. Man skal løse differentialligningen

dy/dx = 2x+5-y

Benyt lommeregneren, eller løs den ved at benytte panserformlen.


Svar #4
14. januar 2013 af AndersRD (Slettet)

kan du ikke hjælpe mig igang ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Start med at løse differentialligningen

y' + y = 2x+5

ved at benytte panserformlen for løsningen til den lineære inhomogene differentialligning.

Benyt, at differentialligningen

y' + p(x)·y = q(x)

har løsningen

y(x) = e-P(x) · (∫ eP(x)·q(x) dx + c) , hvor P(x) = ∫ p(x) dx .

x-koordinaten for tangentens røringspunkt findes ved at benytte 0 = 2x0 + 5 - 1 , dvs x0 = -2 . Punktet (-2 , 1) skal altså ligge på grafen for den søgte løsning.


Svar #6
14. januar 2013 af AndersRD (Slettet)

"Punktet (-2 , 1) skal altså ligge på grafen for den søgte løsning."

 

Hvad mener du med det ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der er uendeligt mange funktioner, der er løsning til differentialligningen alene, idet konstanten c kan antage alle reelle værdier. I opgaven skal man bestemme den bestemte løsning, der har linien med ligningen y = 1 som tangent, og dem oplysning medfører, at punktet (-2 , 1) skal ligge på funktionens graf.


Svar #8
14. januar 2013 af AndersRD (Slettet)

ville du hjælpe mig med at løse opgaven helt. For er rimelig blank :(


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er ellers skåret ud i pap i #5. Følg vejledningen i #5.

Differentialligningen er

y' + y = 2x+5

så p(x) = 1 og q(x) = 2x+5 , hvorfor

P(x) = ∫ p(x) dx = ∫ 1 dx = x. Den generelle løsning er da

y(x) = e-x · (∫ ex·(2x+5) dx + c) = ...


Skriv et svar til: Diff. ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.