Kemi

Styrkekonstant

17. januar 2013 af Solvejens (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg får oplyst, at kulsyre, H2CO3, har styrkekonstanten KS = 4,17 × 10-7 M.

Hvordan beregner jeg styrkekonstanten, KB, for HCO3-  ???

Kender formlen: KB = ([OH- ] • [S]) / [B], men hvor finder jeg, hvad OH- , B og S er???


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2013 af mathon

 

                           Ks Kb = 10-14 M2


Svar #2
17. januar 2013 af Solvejens (Slettet)

#1

Kan du uddybe det?


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. januar 2013 af mathon

for en monoprot, svag syre HB
haves
                                        HB (aq)   +   H2O (l)   <--->   B- (aq)   +   H3O+ (aq)

   reaktionsbrøken
                                   1)       [B- (aq)] • [H3O+ (aq)] / [HB (aq)] = Ks


og
for dens korresponderende
svage base
haves                             B- (aq)   +   H2O (l)   <--->   HB (aq)   +   OH- (aq)

   reaktionsbrøken
                                   2)       [HB (aq)] • [OH- (aq)] / [B- (aq)] = Kb

ved multiplikation af
1) og 2)
fås                                         Ks • Kb = [H3O+ (aq)] • [OH- (aq)]  = 10-14 M2                  ved 25ºC      
 

        


Svar #4
17. januar 2013 af Solvejens (Slettet)

# 3

Det er selve regnereglerne, ja. Problemet er, at jeg ikke ved, hvordan jeg beregner opgaven - altså hvor jeg skal indsætte de forskellige tal osv.

Kan du/nogen hjælpe?


Brugbart svar (2)

Svar #5
17. januar 2013 af mathon

 

                                            Ks • Kb = 10-14 M2 

                                            (4,17·10-7 M) • Kb = 10-14 M2 

                                            Kb = (10-14 M2) / (4,17·10-7 M)

                                            Kb = 2,40·10-8 M


Skriv et svar til: Styrkekonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.